Εκπροσώπηση υπαλλήλων και αιρετών των  Ο.Τ.Α από δικηγόρο της επιλογής τους

 Η ικανοποίηση ενός κοινού πάγιου αιτήματος των υπαλλήλων και των αιρετών των Ο.Τ.Α και του δικηγορικού σώματος,  σχετικά με τη νομική υποστήριξη τους σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης, για αδικήματα που τους αποδίδονται ότι διέπραξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, συντελέστηκε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, αναγνωρίζοντας από καιρό το πρόβλημα και κατανοώντας το στην πλήρη του έκταση, συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση του συγκεκριμένου αιτήματος και στην επίλυσή του.

Ο Κ. Ζέρβας σχετικά με το ζήτημα δήλωσε: «Γνώριζα το πρόβλημα σε βάθος και ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που έθεσα στον Υπουργό Εσωτερικών πριν ακόμη αναλάβω τα καθήκοντα μου επισήμως από το καλοκαίρι του 2019. Με την ευκαιρία της υπερψήφισης του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα θέματα αυτά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο για την ανταπόκρισή του».

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι η εκπροσώπηση γίνεται από δικηγόρο που συμβάλλεται με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανά υπόθεση, ή με δικηγόρο της ελεύθερης επιλογής των ενδιαφερομένων, σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ΕΣΔΑ και του ΔΣΑΠΔ για το θεμελιώδες δικαίωμα του κατηγορουμένου να αναθέτει την εκπροσώπησή του σε συνήγορο της απόλυτης και ελεύθερης επιλογής του.