Η εκ των υστέρων κινητοποίηση των αρχών οδήγησε

σε συλλήψεις για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Βλέποντας τα βίντεο από την επίθεση των τραμπούκων στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη οι πολίτες αισθάνθηκαν ότι εδώ σ΄αυτό το κράτος δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχει τάξη. Να επιτίθενται τα λεφούσια των νταήδων στον Δήμαρχο, να χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές, να πετούν μπουκάλια και πέτρες, να τον βλέπουν πεσμένο και να συνεχίζουν τα χτυπήματα, να φτάνουν στο αυτοκίνητο και να ξεσπούν σε τζάμια και λαμαρίνες, αλλά να μην κουνιέται φύλλο από πλευράς αστυνομικών υπηρεσιών.

Είναι, λέει, πολιτική απόφαση το να μην υπάρχουν δυνάμεις της αστυνομίας στους χώρους εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Για να μην προκαλείται το “δημοκρατικό φρόνημα” των πολιτών. Άκουσον – άκουσον. Εδώ φτάσαμε. Από το ένα άκρο στο άλλο. Από την αυστηρή αστυνόμευση στην πλήρη ασυδοσία.

Και φυσικά οι αστυνομικοί απέχουν από τέτοιες εκδηλώσεις, γυρίζουν την πλάτη στα επεισόδια και βλέπουν τον ρόλο τους να υποβαθμίζεται, ακούγοντας παράλληλα και κατηγορίες για απάθεια και για τεμπελιά… Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική. Είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης να αφήνει σε χαλαρότητα τη λειτουργία των υπηρεσιών, διότι θεωρεί “δημοκρατικό δικαίωμα” την ελεύθερη έκφραση και δράση των διαφόρων ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι και οι λεγόμενες “συλλογικότητες”, τύπου “Ρουβίκωνα”, οι ομάδες αντιεξουσιαστών, οι καταληψίες κτηρίων και πανεπιστημιακών χώρων, οι εξτρεμιστές αριστερών ομάδων με τα κοντάρια και τα λάβαρα και οι εμφανιζόμενοι ως μαχητικοί συνδικαλιστές, που σπάνε πόρτες υπουργείων και εισβάλλουν στα γραφεία.

Και αφού όλοι αυτοί κινούνται και δρουν ασύδοτα, εμφανίζονται και οι εκ δεξιών ανεξέλεγκτοι, ακροδεξιοί εθνικιστές, Χρυσαυγίτες και αδέσποτοι τραμπούκοι, σπάζοντας και ρημάζοντας.

Μπροστά σε όλα αυτά τα φαινόμενα η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να μένει αμέτοχη. Η κατάσταση εκτραχύνεται και θα υπάρξουν χειρότερες καταστάσεις, δεδομένου ότι ο φανατισμός ενισχύεται και παράλληλα είναι αρκετοί αυτοί, που αναμοχλεύουν πληγές του παρελθόντος, σπέρνοντας και ζιζάνια διχασμού.

Η πολιτεία έχει και τη δυνατότητα και τα μέσα να επιβληθεί, όπως έγινε και με τις συλλήψεις των υπόπτων για την επίθεση στον Μπουτάρη. Πρόκειται για έναν 20χρονο και έναν 36χρονο, εκ των οποίων ο δεύτερος έχει καταγωγή από τη Γεωργία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που ενήργησε την προανάκριση, οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται κατά περίπτωση για διατάραξη οικιακής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Τρία ακόμα άτομα προσήχθησαν στην αστυνομία και εξετάζονται για συμμετοχή στη χθεσινή επίθεση. Οι προσαχθέντες μετήχθησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου εξετάζονται στο πλαίσιο της προανάκρισης για την υπόθεση, την οποία διενεργεί η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.