Επιτέλους, νέες δημόσιες βρύσες αποκτά η Θεσσαλονίκη στην παραλία, αλλά και στην Άνω Πόλη με επισκευή διατηρητέων κρηνών, μετά από απόφαση του δήμου σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η απόφαση αποβλέπει στο να δοθεί έμφαση στη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, που ως πολύτιμο αγαθό θα πρέπει να προστατεύεται και από τους πολίτες.

Η πρώτη δημόσια βρύση στη Νέα Παραλία εγκαταστάθηκε ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας νερού, στις 22 Μαρτίου, παρουσία και του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη.

«Θα μπουν συνολικά 10 από την ΕΥΑΘ στην παραλία και θα υδροδοτηθούν οι παλιές κρήνες της Άνω Πόλης», σημειώνει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας».

Για τις τελευταίες που χαρακτηρίζονται μάλιστα και ως μνημεία έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προεργασία μεταξύ του δήμου, της ΕΥΑΘ και του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσουν εργασίες αποκατάστασης, διότι κάποιες από αυτές είναι βανδαλισμένες, και στη συνέχεια να επαναλειτουργήσουν.

Ο σχεδιασμός του δήμου και της ΕΥΑΘ προβλέπει ότι έως τον Μάιο θα έχουν εγκατασταθεί οι υπόλοιπες εννέα βρύσες κατά μήκος της παραλίας, ενώ στην Άνω Πόλη 15 κρήνες υπολογίζεται να έχουν καταστεί λειτουργικές μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Στον σχεδιασμό του δήμου δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη φάση κάποιες κρήνες που είναι ιδιωτικές και για τις οποίες ο δήμος θα καταθέσει προτάσεις για απαλλοτρίωση, ώστε να επαναλειτουργήσουν σε δεύτερο χρόνο.

Όλοι οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν δημόσιες βρύσες

Παράλληλα, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όλοι οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό σε χώρους όπως τα πάρκα. Κάποια από αυτά διαθέτουν βρύσες, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν.

Σε άλλα δεν υφίσταται καν η υποδομή, οπότε ο δήμος θα προχωρήσει στον απαραίτητο σχεδιασμό, ώστε κάθε πάρκο να έχει σύντομα τουλάχιστον μία βρύση με πόσιμο νερό, διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος.

Οι 10 πρώτες κρήνες που θα λειτουργήσουν στην Άνω Πόλη:

1. Κ. Αχτάρη και Ζ. Καραδήμου 18, Aκρόπολη

2. Εράσμου 13, Aκρόπολη

3. Ακροπόλεως και Σταγείρων

4. Ηροδότου και Αθηνάς

5. Κλειούς και Αλεξάνδρου Παπαδοπούλου, (Τσινάρι)

6. Δημητρίου Πολιορκητού 35

7. Παπαρέσκα 9, Επταπύργιο

8. Ολυμπιάδος 75 (διασταύρωση με Αμφιλοχίας)

9. Τιμοθέου με Λυσίου

10. Σέιχ Σου