Με προφυλάξεις και συγκρατημένη διάθεση βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, χωρίς να παρατηρηθούν συνωστισμοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς και μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.

Οι πολίτες είναι προσεκτικοί και κατά το μέτρο του δυνατού λαμβάνουν προφυλάξεις στους περισσότερους κλειστούς χώρους, όπως στα σούπερ μάρκετ και στα κομμωτήρια.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη η κίνηση στους δρόμους από το πρωί ήταν ομαλή και για να διασχίσει κανείς το κέντρο από την Καλαμαριά για να φτάσει στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ήθελε λιγότερο από 25 λεπτά, ενώ σε άλλες περιόδους θα ήθελε 40 λεπτά.

Η Θεσσαλονίκη με 85 κρούσματα κορωνοϊού δεν είναι μεταξύ των πόλεων με ιδιαίτερο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, σύμφωνα και με όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανέφερε ότι σ αυτή την κατηγορία της αυξημένης πιθανότητας εξάπλωσης του ιού ανήκουν:

Η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, που παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον,

Η εικόνα των κρουσμάτων ανά περιφέρεια:

Αττική 1496
Κεντρική Μακεδονία 184
Πελοπόννησος 182
Χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα 174
Δυτική Μακεδονία 162
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 88
Δυτική Ελλάδα 84
Θεσσαλία 81
Κεντρική Ελλάδα 74
Υπό διερεύνηση 29
Κρήτη 18
Επτάνησα 14
‘Ηπειρος 14
Νότιο Αιγαίο  10
Βόρειο Αιγαίο 8
Άγιο Όρος 4

 

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πιο πολλά από τα μισά (55, 9%) εντοπίζονται στην Αττική και συγκεκριμένα 1.496 από τα 2.626 συνολικά.

Από τα συνολικά κρούσματα 237 εμφανίστηκαν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ευπαθών ομάδων.

«Καθαροί» από τον Covid-19  ήταν οι νομοί Ευρυτανίας, Λακωνίας, Φωκίδας, ενώ από τις υπόλοιπες πόλεις τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά με 85, η Κοζάνη με 71, η Λάρισα με 50 και η Ηλεία με 48.

Στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων που είχε 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 79, ο Δήμος Χαλανδρίου 52, Γλυφάδας 59, Περιστερίου 46, Λαρισαίων 42, Πατραίων 38, Νέας Σμύρνης 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Από αυτούς του δήμους επτά και συγκεκριμένα η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου.

Τι είπε ο Ν. Χαρδαλιάς για την συνέχεια

Όπως είπε ο υφυπουργός, το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί. Εγχείρημα δύσκολο γιατί προερχόμαστε όλοι από μια περίοδο ψυχικής και ψυχολογικής κόπωσης. Σύνθετο, γιατί οι κανόνες είναι αρκετοί και επιβάλλεται προσοχή, αλλά συνέπεια στην τήρηση τους. Εξαιρετικά σημαντικό γιατί το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα για τις ζωές μας και την καθημερινότητα μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας και όπως χαρακτηριστικά είπε, «απέναντι σε αυτό τον ιό από αύριο καλούμαστε όλοι να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσης του, να αντισταθούμε, να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια, με την ίδια επιμονή στη μάχη, μια μάχη που θα κρίνει και την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο και που το όπλο μας είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις μας και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές».

Αν τηρούμε τους κανόνες, είπε ο υφυπουργός, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και προχωράμε στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Αν όχι ο κίνδυνος για νέα κρούσματα είναι ορατός. «Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα φαντάζει μονόδρομος».

Όπως είπε, όλοι πρέπει να στοιχηθούμε σε δύο γραμμές μάχης:

Πρώτη γραμμή, τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο είτε όπου αυτό συνιστάται.

Δεύτερη γραμμή, τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων.