Κάθε χρόνο τα ίδια. Καταλήψεις σχολών, συνθήματα και τραγούδια, που πάλιωσαν και έχασαν την αξία και τον δυναμισμό τους, πανό και πλακάτ να καλύπτουν την αφίσα με τον Αριστοτέλη, καθώς και ετοιμότητα για επεισοδιακές πορείες  συνθέτουν την εικόνα του εορτασμού για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Το ένα από τα τρία ζητούμενα, δηλαδή η παιδεία, η διάθεση για μόρφωση και προκοπή επαφίεται στους ρυθμούς των μεγαφώνων. Οι νέοι θεωρούν ότι αυτό είναι πρόοδος: Οι καταλήψεις, τα τραγούδια και τα συνθήματα, που εξασθενούν στο πέρασμα του χρόνου και χάνουν πλέον την αξία τους. Ουδεμία εκδήλωση π.χ. σε ένα αμφιθέατρο με ζητούμενο την πρόοδο της επιστήμης, τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας και την εξέλιξη της κοινωνίας μέσα στα νέα δεδομένα.

Πιθανόν αυτή η συνήθης εικόνα των μεγαφώνων να μην εκφράζει μεγάλο μέρος των φοιτητών, αλλά ποιος να πει κάτι το διαφορετικό, αφού οι σύλλογοι, οι κομματικές νεολαίες και οι πέριξ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε “συμβολικές καταλήψεις;”

Έτσι πολλές σχολές Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκονται από το πρωί σήμερα, Δευτέρα, σε κατάληψη ενόψει της γιορτής του Πολυτεχνείου, την προσεχή Τετάρτη.

Η κατάληψη αποφασίστηκε έπειτα από γενικές συνελεύσεις φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όπως δήλωσαν οι ίδιοι τα λουκέτα θα παραμείνουν συμβολικά μέχρι την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου.

Στο Πολυτεχνείο, από νωρίς το πρωί εκατοντάδες φοιτητές προχώρησαν σε κινητοποίηση, με συνθήματα για το άσυλο, όπως «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό», έχοντας μάλιστα αναρτήσει και σχετικά πανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

Την ίδια ώρα, υπό συμβολική κατάληψη τελούν και τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ), όπως και άλλες σχολές του ΑΠΘ.

Φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ όπως επισημαίνουν, απαιτούν την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, να μην συγχωνευτούν τμήματα, ενώ αντιτίθενται και στο χρονικό όριο της φοίτησης