Το αδιαχώρητο σημειώθηκε χθες το βράδυ, Πέμπτης, στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης με μεγάλη συρροή πιστών, οι οποίοι φέτος δεν είχαν τους περιορισμούς λόγω Κορωνοϊού και προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κεράκι.

Σε πολλούς ναούς παρατηρήθηκε συνωστισμός και ήταν αδύνατη η προσπέλαση όσων έφτασαν με καθυστέρηση λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, ακόμη και να φτάσουν ως τα μανουάλια για το άναμμα κεριών.

Τα 12 ευαγγέλια και οι άλλοι ύμνοι από τους ιερείς και τους ψάλτες σχετικά με την σταύρωση του Ιησού έφερναν συγκίνηση και ευλάβεια, αν και σε ορισμένες εκκλησίες μεσολαβούσαν κηρύγματα σχετικά με τα καθήκοντα των πιστών και υποδείξεις για την ζωή τους. Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι συστάσεις για να δώσουν περισσότερα χρήματα όσοι προσέρχονταν, είτε για κεριά, είτε για λαμπάδες, είτε για εικόνες και άλλα χειροτεχνήματα, που εκτίθενται σε κάποιους ναούς.

Επίσης αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι δεν γινόταν μετάδοση της λειτουργίας από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, ώστε να μπορούν να ακούν και όσοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στους ναούς, λόγω πολυκοσμίας, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα της Καλαμαριάς.

Η προσέλευση αναμένεται να είναι πιο μεγάλη σήμερα, τόσο από νωρίς για το στόλισμα του Επιταφίου, όσο και το βράδυ για τα Εγκώμια και την περιφορά.