Μεγάλη θλίψη στο νομικό κόσμο, στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ευρύτερα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του ομότιμου καθηγητή της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Λάμπρου Μαργαρίτη.

Ο κορυφαίος καθηγητής του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 68 χρόνων.Ήταν σπουδαίος γνώστης της νομικής επιστήμης στην Ελλάδα σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ  μέχρι και την περασμένη εβδομάδα έδινε μάχες από τα δικηγορικά έδρανα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Ως επικεφαλής νομοπαρασκευαστικών επιτροπών συμμετείχε στη σύνταξη του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1954 στα Βραγκιανά Καρδίτσας. Δίδασκε Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στο ΑΠΘ, του οποίου ήταν επιστημονικός συνεργάτης από το 1980. Πριν μικρό χρονικό διάστημα πήρε τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή, διατηρώντας τη διδασκαλία του στα μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου.

Το επιστημονικό του έργο λαμπρύνει όλες τις νομικές βιβλιοθήκες. Ήταν διευθυντής σύνταξης του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη».

Ενδεικτικές της θλίψης, που προκάλεσε στο νομικό κόσμο, στους φοιτητές και σε όσους διδάχθηκαν κοντά του, είναι οι αναρτήσεις  νέων ανθρώπων, πρώην φοιτητών του Λάμπρου Μαργαρίτη, όπως η ακόλουθη:

34 λ. 
“Καλό ταξίδι μεγάλε Δάσκαλε. Ήσουν, είσαι και θα είσαι έμπνευση. Μοναδικός σε όλα σου. Σπουδαιος.Θα λείψεις πολύ σε όλους μας. Φτωχότεροι όλοι μας και άτυχοι όσοι δε θα σε γνωρισουν και δε θα διδαχτούν απο σένα.Δεν μπορώ να το πιστέψω”.
Ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, τον Δημήτρη, που είναι δικηγόρος.