Με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ο επικεφαλής της παράταξης Καλαμαριά Πρώτη Ξανά Άρης Τεμεκενίδης και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Συνεργασία για την Καλαμαριά», Χριστίνα Φοροπούλου αναφέρουν ότι δεν είναι θετικές οι εξελίξεις για το θέμα της Μαρίνας Αρετσούς, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει αμετακίνητο και δεν θέλει να υιοθετήσει τις απόψεις του Δήμου Καλαμαριάς και των δημοτών.

Όπως τονίζουν, οι διαπιστώσεις τους προκύπτουν μετά από σχετικές επαφές, που είχαν στην Αθήνα μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ και των ιδιωτών επενδυτών είναι να προχωρήσουν σε υποδομές εμπορικού ενδιαφέροντος, εμμένοντας σε υψηλό συντελεστή δόμησης, κάτι, που ισοδυναμεί με τσιμεντοποίηση και αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών στη δομημένη περιοχή.

Κατόπιν αυτών απομένει αφ ενός στην άσκηση πιέσεων από πλευράς Δήμου προς την κυβέρνηση για αλλαγή του σχεδιασμού και αφ ετέρου στην κινητοποίηση των πολιτών για να μην  δεχτούν τις παρεμβάσεις, που θα αλλοιώσουν το περιβάλλον και θα αποκλείσουν την ελεύθερη πρόσβαση προς έναν πανέμορφο πνεύμονα πρασίνου και επαφής με την θάλασσα, που αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της Καλαμαριάς.

Αναλυτικά οι αναρτήσεις:

Άρης Τεμεκενίδης: Κατασκευή κατοικιών, ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων

Δυστυχώς, οι εξελίξεις για το μέλλον της Μαρίνας Αρετσούς δεν είναι θετικές.

Η προχθεσινή μας επίσκεψη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, μαζί με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς κ.Dardamanelis Giannis και την εκπρόσωπο της παράταξης «Συνεργασία για την Καλαμαριά», κ. Christina Foropoulou, διέψευσε τις όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η Κυβέρνηση θα σεβαστούν την βούληση των κατοίκων της Καλαμαριάς, όπως αυτή εκφράστηκε από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αποφάσεις με τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο, απέρριψε τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ για μετατροπή της τουριστικής Μαρίνας Αρετσούς σε οικόπεδο προς τσιμεντοποίηση με υψηλό συντελεστή δόμησης.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα για άλλη μια φορά να καταστήσω σαφείς τις θέσεις της παράταξή μας για την Μαρίνα Αρετσούς και το μέλλον της:

• Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς ως τουριστικής μαρίνας, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει με τις αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχαμε ενεργά.

• Ανάπτυξη και αξιοποίηση δεν σημαίνει τσιμεντοποίηση, αποκλεισμός της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων και φαραωνική δόμηση. Η όποια επένδυση πρέπει να είναι ήπια, με σεβασμο στο περιβάλλον και στις ανάγκες των αλιέων μας και με στόχο μια σύγχρονη τουριστική μαρίνα, με πλήρη ελευθερία στην πρόσβαση των κατοίκων. Υπογραμμίζουμε τις διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών που δεν έκαναν τίποτα για να διασφαλίσουν τέτοιους όρους για την αξιοποίηση της Μαρίνας μας.

• Εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ και η Κυβέρνηση προχωρούν στον απαράδεκτο αρχικό σχεδιασμό μετατρέποντας την Μαρίνα Αρετσούς σε οικόπεδο για την κατασκευή κατοικιών, ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων, οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο:

o Άμεση ενημέρωση με κάθε δυνατό μέσο των Καλαμαριωτών

o Ενημέρωση και κινητοποίηση του τοπικού πολιτικού προσωπικού όλων των κομμάτων.

o Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων νομικών «όπλων» για την ακύρωση των διαδικασιών που έχει δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα Αρετσούς

o Διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Δήμο Καλαμαριάς, μέσω του οποίου θα κληθούν οι Καλαμαριώτες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν την παραχώρηση της Μαρίνας Αρετσούς σε ιδιώτη επενδυτή υπό τους όρους του ΤΑΙΠΕΔ. Δημοψήφισμα που θα διατρανώσει την βούληση των Καλαμαριωτών να μην μετατραπεί η Μαρίνα Αρετσούς σε οικόπεδο προς οικοδόμηση.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της Μαρίνας μας, αλλά και γενικότερα για το παραλιακό μας μέτωπο. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, καμία αδράνεια ή εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.

 

Χριστίνα Φοροπούλου: Αμετακίνητο το ΤΑΙΠΕΔ στο συντελεστή δόμησης

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου, εκπροσωπώντας την παράταξη «Συνεργασία για την Καλαμαριά», στην διαπαραταξιακή επιτροπή για την μαρίνα, παραβρέθηκα μαζί με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Δαρδαμανέλη και τον επικεφαλής της παράταξης «Η Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» κ. Αριστοτέλη Τεμεκενίδη, σε σύσκεψη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα.

Θέλαμε να καταστήσουμε σαφές, για μια ακόμη φορά, ότι, ναι μεν η αξιοποίηση της μαρίνας είναι επιθυμία όλων των δημοτών μας, αλλά η θέση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας είναι η αξιοποίηση αυτή να πραγματοποιηθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέσαμε κατά το στάδιο της διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ ήδη από τον Μάιο του 2020 με την υπ’ αριθμό. 122/2020 απόφαση Δ.Σ. Δηλαδή ανάπτυξη της μαρίνας και ταυτόχρονα διασφάλιση του περιβάλλοντος, του δημοσίου συμφέροντος και ελεύθερη προσβασιμότητα στην παραλιακή ζώνη των πολιτών.

Δυστυχώς το ΤΑΙΠΕΔ, αν και εξέφρασε μέσω των εκπροσώπων του την διάθεσή του να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, έχει βασικό στόχο το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών. Παρουσιάστηκε αμετακίνητο κυρίως στο πιο ουσιαστικό σημείο της διαφωνίας μας, τον συντελεστή δόμησης και των χρήσεων των εγκαταστάσεων.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, αφού από την μια πλευρά υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό έργο υποδομής προς όφελος της οικονομίας, της Καλαμαριάς και των ανθρώπων της, και από την άλλη να καταστραφεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Θεσσαλονίκης, στο όνομα της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της χώρας και του ιδιωτικού κέρδους.

Για να μην χαθεί όμως η μεγάλη αυτή ευκαιρία θα πρέπει και η κυβέρνηση να θέσει πιο ψηλά τον άνθρωπό και το περιβάλλον από τα κέρδη των ιδιωτών. Ο Δήμος, εκφράζοντας την κοινωνία, έχει αγκαλιάσει το έργο, αρκεί ο συνομιλητής μας, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποδείξουν εμπράκτως ότι αντιλαμβάνονται και συνυπολογίζουν τις αγωνίες των δημοτών μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποιώντας την παλαιότερη απόφασή του, αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα νομικά όπλα για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και της Καλαμαριάς, παράλληλα αποφάσισε εκστρατεία ενημέρωσης των συνδημοτών μας και των βουλευτών όλων των κομμάτων.

Θα αγωνιστούμε με ενότητα, ώστε το όνειρο όλων μας να γίνει πραγματικότητα, χωρίς να υποκύψουμε σε εκβιασμούς.