Στο τέλος της φτάνει σήμερα η σκληρή προεκλογική περίοδος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και στον υποψήφιο δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, που αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών αύριο, Κυριακή, προκειμένου να αναδειχθεί ποιος θα κερδίσει τον δημαρχιακό θώκο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι προβλέψεις και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το ποιος θα επικρατήσει. Ακόμη και οι στοιχηματικές εταιρείες, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, έχουν μπει στο επικοινωνιακό παιχνίδι, ενώ το διαδίκτυο βομβαρδίζεται από αναρτήσεις.

Ορισμένες στοιχηματικές ποντάρουν περισσότερο στον κ. Αγγελούδη, ενώ οι πολιτικές εκτιμήσεις, κυρίως από την ΝΔ δίνουν προβάδισμα στον κ. Ζέρβα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων στις εκλογές.

Πάντως η γενική εικόνα είναι ότι πρόκειται για μια σκληρή αναμέτρηση, όχι τόσο επί προγραμματικών θέσεων, αλλά με επικοινωνιακά μέσα, βίντεο και αναρτήσεις, που έχουν κατακλύσει σε ενοχλητικό βαθμό το διαδίκτυο. Οι πιο πολλές παρουσιάσεις είναι χορηγούμενες, τουτέστιν πληρωμένες, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το που βρίσκονται τόσα χρήματα και αν λειτουργούν υπόγειες διαδρομές στην επικοινωνιακή  στρατηγική.

Υπάρχουν μάλιστα και αρκετοί Θεσσαλονικείς, που λένε ότι αυτού του είδους η αναμέτρηση και οι μέθοδοι, που επιλέγονται δεν τιμούν την Θεσσαλονίκη.

Σημαντικός παράγων η συμμετοχή

Οι «μονομάχοι» του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν μια διαφορά μόλις 1.520 ψηφοδελτίων, γεγονός που χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία «ντέρμπι».

Ο κ. Ζέρβας έλαβε στον πρώτο γύρο ποσοστό 27,33% με τον κ. Αγγελούδη να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση με 25,74%. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το ποσοστό της αποχής, καθώς μόλις το 40,95% των συνολικά 241.516 ψηφοφόρων βρέθηκαν στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ζέρβας: Είμαστε 1-0 και παίζεται το β’ ημίχρονο

«Όπως λέω ποδοσφαιρικά, είμαστε 1-0 και παίζεται το β’ ημίχρονο» σχολίασε ο κ. Ζέρβας, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο δήμαρχος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» πως «σαφέστατα και στοίχισε η αποχή», απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους ψηφοφόρους.

«Το σημαντικό είναι να πάνε όσο το δυνατό περισσότεροι να ψηφίσουν. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίλημμα: δύο πρόσωπα, δύο προσωπικότητες. Από τη μία το δικό μας σχέδιο, το δικό μας πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα και από την άλλη πλευρά ευχολόγια».

Αγγελούδης: Οι Θεσσαλονικείς «έχουν φάει ψέμα και παραμύθι

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε και αυτός στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» πως «το 73% των ψηφοφόρων αποδοκίμασε με ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό την παρούσα διοίκηση του δήμου».

Πρόσθεσε ότι οι Θεσσαλονικείς «έχουν φάει τέτοιο ψέμα, τέτοιο παραμύθι και υποσχέσεις που δεν πιστεύουν σε κανέναν. Θεωρώ ότι είναι λίγο άδικο για όσους κατεβαίνουν πρώτη φορά, όμως τους καταλαβαίνω απόλυτα. Ζουν σε μία πόλη που έχει εξελιχθεί σε πόλη ματαιωμένων σχεδίων και ανύπαρκτων μεγάλων έργων».

Στη διάρκεια της εβδομάδας που μεσολάβησε από την πρώτη Κυριακή, τόσο ο κ. Ζέρβας, όσο και ο κ. Αγγελούδης προχώρησαν σε κινήσεις συσπείρωσης και προσέλκυσης των ψηφοφόρων για να βρεθούν στην κάλπη και παράλληλα να πετύχουν τη στήριξη από τους συνυποψηφίους τους, που δεν κατάφεραν να περάσουν στον β’ γύρο.