Καθώς μπαίναμε στο Λειβάδι μου ήρθαν στα μάτια στιγμιαίες εικόνες αλπικού τοπίου με όμορφα δέντρα και μικρά σαλέ. Δεξιά δυο -τρία περιποιημένα σπίτια με τριγωνικές στέγες και πράσινο χορτάρι του βουνού, που με τα πρωτοβρόχια φυτρώνει και “ντύνει” αυλές και λειβάδια, ενώ πιο κάτω έχει οργανωθεί χώρος πάρκινγκ για λεωφορεία και Ι.Χ. Νοικοκυρεμένα πράγματα, σκέφτομαι.

Απέναντι κάτι πανύψηλα δέντρα, οξιές, έλατα και καστανιές στέκουν επιβλητικά στον ορίζοντα σαν να δηλώνουν υπερηφάνεια για τον τόπο και τη ιστορία του.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Βρισκόμαστε στο Λειβάδι Θεσσαλονίκης με αφορμή την ετήσια “Γιορτή του Κάστανου”, που συγκεντρώνει κάθε φορά εκατοντάδες επισκέπτες. Φέτος ήταν ίσως και μέχρι 1.500 άτομα.

Εδώ να δείτε ουρές ανθρώπων για μια κούπα με κάστανα, που ψήνονται επιτόπου μέσα σε έναν τεράστιο περιστρεφόμενο μύλο, σαν μια γιγαντιαία απεικόνιση του χειροποίητου μύλου, με τον οποίο έψηνε η γιαγιά μου τον καφέ στο τζάκι του χωριού.

Κοπέλες με φωσφορίζουσες στολές σου σερβίρουν τα κάστανα σε κυπελλάκια με χαμόγελα και πολλά “καλωσήρθατε”.  Πιο πίσω άλλη ουρά για τρία σουβλάκια μέσα σε μια χάρτινη σακουλίτσα, ώστε να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον.

Παντού τοπικά προϊόντα και όμορφα χειροποίητα αντικείμενα, όπως και μικρές εικόνες.

Αριστερά η μικρή πλατεία, διακοσμημένη με τραπέζια και άσπρα τραπεζομάντιλα, πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί μικρές γλάστρες με κυκλάμινα εποχής. Στην απέναντι πλευρά ένα αναλόγιο και δίπλα στημένα μουσικά όργανα, απ΄ όπου σε λίγο θα εκπέμπονται  δυνατοί ήχοι και θα αντιλαλούν στις γύρω πλαγιές παραδοσιακοί σκοποί της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας.

Οι ομιλητές (από αρισερά) Γιάννης Τερζής πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδίου “Ο Άγιος Αθανάσιος”, Δημήτρης Γουδήρας πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Θόδωρος Παπαδόπουλος Δήμαρχος Θέρμης και Σωκράτης Φάμελλος βουλευτής – πρώην Υπουργός.

Πρώτα όμως οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί. Στο βήμα ο πρόεδρος του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου “Ο Άγιος Αθανάσιος” Γιάννης Τερζής, ένας δραστήριος νέος, που έχει σύγχρονο όραμα για το χωριό του και δίνει το στίγμα της προοπτικής μέσα από δράσεις, που θα φέρουν και άλλους νέους πιο κοντά και θα ξαναδώσουν ζωή στο Λειβάδι, το οποίο στην τελευταία απογραφή είχε 263 κατοίκους, ενώ πιο παλιά είχε διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό.

Βλέπουμε να προσέρχεται μετά ο Δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, παλιός γνώριμος και φίλος, αφού εκλέγεται επί δεκαετίες με σημαντικά ποσοστά. Αναπτύσσει για λίγο την σημερινή κατάσταση της κοινότητας του Λειβαδίου, περιγράφει τα όσα έγιναν, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και καταλήγει με αισιοδοξία, λέγοντας ότι θα έρθουν σημαντικές αλλαγές, που θα καταστήσουν το Λειβάδι έναν όμορφο τόπο αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γουδήρας, που έδειξε την αγάπη και το ενδιαφέρον για το χωριό του, ευχαριστώντας τους επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αειθαλής δάσκαλος, πρώην πρόεδρος της κοινότητας των Πετροκέρασων Χαλκιδικής και επίτιμος πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Μιχάλης Καρτσιώτης, καθώς και ο υπεεύθυνος του χορευτικού Αστέριος Λυρτζής. 

Στιγμιότυπο με τον Δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο και τον Μιχάλη Καρτσιώτη.

Η ατμόσφαιρα πήρε εορταστικό και πιο ευχάριστο χαρακτήρα με την εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων του τοπικού συλλόγου, αλλά και άλλων από τις γύρω κοινότητες, όπως από την Λακιά, τον Τρίλοφο,  το Τριάδι και συγκρότημα των Ποντίων.  Λίγο πριν από το τέλος εμφανίστηκε το χορευτικό του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, που άφησε άριστες εντυπώσεις, ιδιαίτερα με τον “Κοντούτσικο” και τον χασάπικο.

Το χορευτικό του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, σε ωραία εμφάνιση.

Όλα τα χορευτικά έδωσαν εξαιρετικά δείγματα απόδοσης των παραδοσιακών μας χορών, κάτι, που δείχνει ότι παραμένουν δυνατοί οι κρίκοι της αλυσίδας της ιστορικής συνέχειας του τόπου, των εθίμων και της έκφρασης των συναισθημάτων του λαού μέσα από την μουσική και την συλλογική συμμετοχή στη διασκέδαση.

Εξαιρετικά κάστανα σε μεγάλες ποσότητες για όλες τις προτιμήσεις.

Στο τέλος μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου “Ο Άγιος Αθανάσιος” Γιάννη Τερζή, που με φιλόξενες διαθέσεις ήταν πανταχού παρών και έδινε το παράδειγμα της εθελοντικής προσφοράς σε συνάρτηση με την φροντίδα για την οργανωτική λειτουργία. Μας είπε ότι οραματίζεται πολλά ακόμη για το Λειβάδι, τόσο σε επίπεδο εκδηλώσεων, όσο και με την συμμετοχή σε πρωτοβουλίες των φορέων της αυτοδιοίκησης για τις υποδομές.

Πλούσια ιστορικά στοιχεία

το Λειβάδι έχει αξιοπρόσεκτη ιστορία με συμμετοχή κατοίκων του στην Επανάσταση του 1821. Πολλοί σπουδαίοι αγωνιστές, όπως ο Θεοδόσιος και ο Άγγελος Στεργίου, ο Δημήτριος Στάμου και ο Νικόλαος Σπύρου κατάγονταν από εδώ και πήραν μέρος σε μεγάλες μάχες. Αρχικά πολέμησαν στο πλευρό του Εμμανουήλ Παππά στο Εγρί Μπουτζιάκ (Νέα Απολλωνία) εναντίον του Γουσούφ Πασά, στη συνέχεια στην εξέγερση της Κασσάνδρας και τέλος στα νησιά των Βόρειων Κυκλάδων, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, εναντίον του Ομέρ Βρυώνη, του Δράμαλη και του Ιμπραήμ Πασά.

Το Λeιβάδι κάηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους μετά την ηρωική μάχη του Καπετάν Χάψα και των αγωνιστών του που έγινε τον Ιούνιο του 1821 στους πρόποδες του Βούζιαρη, κοντά στον Γαλαρινό.

Το Λeιβάδι διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο και στον  Μακεδονικό αγώνα. Από εκεί κατάγονται οι Μακεδονομάχοι καπετάν Νικόλας Μαυραντζάς και Ανδρέας Βενετόπουλος, που πήραν μέρος στη μάχη κατά των Τούρκων στη θέση «Καμμένη» το 1905.

Τα θεόρατα πλατάνια της πλατείας, κάτω από τα οποία έγινε η εκδήλωση.

Οι σημερινοί κάτοικοι τιμούν την ιστορία του χωριού και νιώθουν υπερηφάνεια για τις ηρωϊκές μορφές του. Παράλληλα όμως φροντίζουν για το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο.

Μείναμε με την εντύπωση ότι αυτό το χωριό έχει προκοπή και μπορούν οι κάτοικοι να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, κοιτώντας προς έναν καλύτερο ορίζοντα, όπως κι αυτός, που βλέπουμε εμείς φεύγοντας, καθώς γέρνει ο ήλιος λούζοντας με ένα πορτοκαλί – χρυσίζον χρώμα τα θεόρατα πλατάνια της πλατείας.