Την ανάγκη να μην αφήσουμε “ τις αλήθειες να θαφτούν” και “ τη λησμονιά να κατακλύσει το έθνος” επισήμανε ο βουλευτής  Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, δικηγόρος και δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του “ Το Χρονικό της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην φωτιά, με αίμα και μελάνι 1821-1831”, στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς. Στο τρίτομο, 1.300 σελίδων έργο, προϊόν έρευνας τριάντα χρόνων, παρουσιάζεται όλη η Επανάσταση, μέσα από τα δημοσιεύματα της εποχής, τις εφημερίδες που έβγαζαν οι αγωνιστές  όταν πολεμούσαν για τη ελευθερία τους.

Ο κ. Γκιουλέκας επισήμανε ότι για πρώτη φορά έρχονται στο φως ολοκληρωμένα ως ένα έργο αυτά τα τεκμήρια, τα οποία χαρακτήρισε  “ εθνικά ευαγγέλια”, γιατί μπορεί κανείς “ να νοιώσει τον παλμό της Επανάστασης”, “ να ψηλαφίσει την ιστορία,  και να νοιώσει πώς ακριβώς ένοιωθαν, τι πίστευαν και πώς λειτουργούσαν εκείνη την εποχή οι άνθρωποι που μας ελευθέρωσαν”.

“Να μην αφήσουμε την εθνική μνήμη να σβήσει”

“ Θεωρώ ότι είναι χρέος μας, όλων, να μην αφήσουμε την εθνική μνήμη να σβήσει”, τόνισε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λαός που προχωράει μπροστά αν δεν ξέρει την ιστορία.

Για ένα “ πολυσέλιδο ρεπορτάζ” που καταγράφει τις μάχες, τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών και την οργάνωση του νέου ελληνικού κράτους μίλησε ο δημοσιογράφος, Νίκος Οικονόμου. Όπως επισήμανε, το έργο του κ. Γκιουλέκα, φωτίζει τον ρόλο των αγωνιστών, των κυβερνητών και των ξένων δυνάμεων και μας βοηθάει “ να κοιτάξουμε προς τα πίσω για να δούμε προς τα εμπρός την Ελλάδα που θέλουμε”.

Τη συμβολή του βιβλίου στην ιστορική έρευνα για την περίοδο του ‘21 εξήρε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Καλαμαριάς, Ανανίας Τσιραμπίδης. Πρόκειται, τόνισε, για ένα πανόραμα του επαναστατικού Τύπου γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του αγώνα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η γενική γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα.  (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)