Ξεκίνησε η κοπή δέντρων στο Σέιχ Σου στην περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων για το Fly Over, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και του Συνδέσμου κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, που έχει εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Οι εργασίες αυτές άρχισαν ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή των φορέων, που είναι αντίθετοι με την κατασκευή του Flyover.
Eκπρόσωποι του Συντονισμού 52 φορέων κατά του Flyover, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι το δημόσιο προχώρησε στην έναρξη κατασκευής του έργου χωρίς να έχει καταθέσει μελέτη οδοποιίας, οριστική κυκλοφοριακή μελέτη αλλά και μελέτη στατικότητας, τονίζοντας ακόμη ότι η υπάρχουσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ελλιπής.

Καταστροφικό πλήγμα για το Σέϊχ Σου

H Λευκοθέα Βιζελη, γενική γραμματέας της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου υπογράμμισε, ότι εξαιτίας του έργου το περιαστικό δάσος δέχεται πλήγμα από το οποίο μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ.

Ανέφερε ακόμη πως λόγω της επικείμενης απομάκρυνσης των γεφυρών που συνδέουν την πόλη με το Σέιχ Σου, το δάσος θα είναι εκτεθειμένο σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ενώ όπως είπε τα δέντρα και οι δασικοί δρόμοι ήδη υφίστανται ζημιές που θα μεγαλώσουν.

O Δημήτρης Λαμπρινίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, υποστήριξε πως η “κατασκευή αυτού του αχρείαστου και φαραωνικού έργου, θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του περιαστικού δάσους της πόλης μας, θα κάνει το δάσος ένα απέραντο εργοτάξιο με την ανεξέλεγκτη κίνηση μεγάλων οχημάτων, με αποτέλεσμα να γίνει απαγορευτικό για τους πεζοπόρους, για τους δρομείς και τους ποδηλάτες που το επισκέπτονται καθημερινά”.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του δασαρχείου να κάνει άρση αναδάσωσης για 72 στρέμματα, προσθέτοντας ότι θα θυσιαστούν χιλιάδες δέντρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι κίνδυνοι και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Θα κοπούν σε έκταση 187 στρεμμάτων

Ο Φίλιππος Γκανούλης, στέλεχος του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη, που ασχολείται επί χρόνια με τα οικολογικά θέματα, σε ανάρτησή του αναφέρει:

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ ή ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
Συνεχίζονται λοιπόν οι αποκαλύψεις για την εργάρα του FLY OVER.
Έτσι από τα 82 στρέμματα που υποτίθεται θα κοβόταν πήγαμε (ω του θαύματος) στα 187!
Η κοινοπραξία μας λέει πως αυτό οφείλεται σε λάθος υπολογισμό, δηλαδή στην εμβαδομέτρηση τους διέφυγαν 105 στρέμματα…. (λέμε τώρα)
Είναι να αναρωτιέται κανείς αν είχε μελετηθεί τίποτα πέρα από τα κέρδη του εργολάβου, κέρδη που φαίνεται να έρχονται από όλες τις μεριές, πέρα από την ολοκλήρωση του έργου.
187 στρέμματα που αν κοπούν εν τέλει θα μας λείψουν σε όλους πάρα πολύ, περισσότερο από όσο φανταζόμαστε….
(Φωτο: Από parallaximag.gr)