Την αγωνία του για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και την έλλειψη θέσεων στάθμευσης εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, διατυπώνοντας παράλληλα την δυσφορία του για το κλείσιμο του πολυώροφου πάρκινγκ στην οδό Πολυτεχνείου, λόγω διακοπής της μίσθωσης.

Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι το κλείσιμο του σταθμού αυτοκινήτων αποτελεί πλήγμα για τη λειτουργία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς χάνονται θέσεις οργανωμένης στάθμευσης, απολύτως κρίσιμες για την εξυπηρέτηση κατοίκων, επισκεπτών και επαγγελματιών.

Επισημαίνει επίσης ότι ο κεντρικός δήμος θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε να δημιουργηθεί νέο υπόγειο πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας, θα ενεργήσει στην κατεύθυνση αξιοποίησης του χώρου στάθμευσης στην Πολυτεχνείου, ενώ παράλληλα θα εξετάσει όλες τις πιθανές άλλες λύσεις. «Λύσεις που σημειωτέον η διοίκησή μας πρέπει να δρομολογήσει από την αρχή, με μηδενική προεργασία» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

“Λίγους μήνες πριν η εξέλιξη στην Πλατεία Ελευθερίας, με την εκεί απώλεια 200 σταθερών θέσεων στάθμευσης, που εξυπηρετούσαν πάνω από 1.200 οχήματα καθημερινώς, επιβάρυνε τραγικά την υπόθεση της στάθμευσης. Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης αναδεικνύεται με τρόπο ξεκάθαρο και εμφατικό».

Στη συνέχεια ο κ.Ζέρβας αναφέρει: ” Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται και αξιόπιστα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ελεύθερους δημόσιους χώρους αλλά και θέσεις στάθμευσης. Στοιχειώδεις υποδομές και αστικό περιβάλλον που απολαμβάνει η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Σε κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη αξιοποιούνται υπόγειοι χώροι και κτίρια για τη στάθμευση οχημάτων παράλληλα με τη δημιουργία χώρων πρασίνου στο επίπεδο εδάφους. Όσοι ναρκοθετούν αυτήν την προοπτική, με δηλώσεις κι ενέργειες, είτε δεν αντιλαμβάνονται τη φύση και το μέγεθος του προβλήματος είτε επιθυμούν την πόλη εγκλωβισμένη σε ένα καθημερινό κυκλοφοριακό άλγος, χωρίς καμία προοπτική εξέλιξης».

Το πολυώροφο πάρκινγκ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι και τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και εξυπηρετούσε εκατοντάδες οδηγούς, είχε μισθωθεί σε ιδιώτη από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ ΑΕ») και έκλεισε στις 13 Φεβρουαρίου, αιφνιδιάζοντας ιδίως τους πολλούς οδηγούς που είχαν μηνιαία συνδρομή για τη στάθμευσή τους σε αυτό.