Με παράθεση σειράς έργων και σημαντικών πρωτοβουλιών, αλλά και με απουσίες και αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης Ζέρβα για το 2020.

Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας έναν απολογισμό παρουσία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου, του προέδρου της ΠΕΔΚΜ και δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εκπροσώπων της εκκλησίας και των επαγγελματικών φορέων της πόλης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης.

«Το 2020 ήταν μια χρονιά δύσκολη, απαιτητική και πρωτόγνωρη χρονιά λόγω της πανδημίας», είπε ο κ.Ζέρβας συμπληρώνοντας πως η δημοτική αρχή κινήθηκε πάνω σε δύο κεντρικές αρχές: «πρώτον να μη μείνει κανείς αβοήθητος, κανείς μόνος και δεύτερον να μη χαθεί για τη Θεσσαλονίκη ο χρόνος των περιοριστικών μέτρων, να μη μετατραπεί σε μια χαμένη ευκαιρία».

Τα μέτρα στήριξης και η βελτίωση συγκοινωνιών

Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο χώρο υγείας αλλά και τους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης που μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ στάθηκε στη δέσμη μέτρων που προώθησε η δημοτική αρχή ώστε να στηρίξει την οικονομία μέσα από μειώσεις, ελαφρύνσεις και πρωτοβουλίες.

Ο κ.Ζέρβας αναφέρθηκε τόσο στην αγορά των 49 λεωφορείων από τη Λειψία για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, μίλησε για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που δημιουργήθηκε στο κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων και είπε πως παρά τον κορωνοϊό «καταφέραμε με σκληρή και συστημική δουλειά να μην παγώσει ο χρόνος για κανένα μεγάλο, μεσαίο, μικρό έργο».

Χρονιά έργων το 2020 με αναλυτικά στοιχεία

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση, «καταφέραμε με σκληρή και συστηματική δουλειά να μην παγώσει ο χρόνος για κανένα μεγάλο, μεσαίο, μικρό έργο».
«Καταφέραμε να προχωρήσουμε όλη την ατζέντα της πόλης στα έργα υποδομής, στις αναπλάσεις, στις συντηρήσεις», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

  • Στάβλοι Παπάφη: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση – περίπου 13 εκατ. ευρώ- και προχωρούν η μελέτη και εν συνεχεία η δημοπράτηση του έργου.
  • Πλατεία Διοικητηρίου: Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης – ΥΠΠΟ –ΠΚΜ – Εγνατίας Οδού Α.Ε., με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πλατείας και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
  • Μουσείο Ολοκαυτώματος: Δρομολογήθηκαν λύσειςκαι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.
  • Αναπλάσεις γειτονιών – Ασφαλτοστρώσεις: Σχεδιάστηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων σε γειτονιές, σε συνεργασία με τις κοινότητες με νέα πιο ευέλικτα θεσμικά εργαλεία. Τριπλασιάστηκε, εξάλλου,ο αριθμός των δρόμων που ασφαλτοστρώθηκαν.
  • Ανάπλαση ΔΕΘ – Νέα Τούμπα: Όπου χρειάστηκε η εμπλοκή του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτούργησε ως επισπεύδουσα δύναμη, δίνοντας άμεσες λύσεις.
  • Σχολική στέγη: Δόθηκε η μάχη για την προσχολική εκπαίδευση, ενώ χτίζονται ήδη δύο νέα νηπιαγωγεία και γίνονται εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης σε σχολικά συγκροτήματα όλων των δημοτικών κοινοτήτων.
  • Υποδομές καθαριότητας: Ανακαινίστηκε ο ΣΜΑ, μπήκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι και ενισχύονται ο εξοπλισμός και ο στόλος.
  • Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση πέριξ Δικαστικού Μεγάρου και Γενί Τζαμί: Μέσα στο 2020 υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση του έργου, που πλέον ολοκληρώνεται.
  • Δύο μεγάλοι χώροι πρασίνου : Στην Παπαναστασίου με Βούλγαρη ο πρώτος και στη Μπότσαρη με Ηλέκτρας ο δεύτερος, με τα έργα να βρίσκονται πλέον σε φάση παράδοσης.
  • Διάνοιξη Αγίου Δημητρίου: Έγιναν οι κατεδαφίσεις στην είσοδο της Τριανδρίας και δρομολογήθηκε η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών.
  • Παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον: Κατεδαφίστηκαν εγκαταλελειμμένα κτίρια, απομακρύνθηκαν εμπόδια από τα πεζοδρόμια, επαναλειτούργησαν τα σιντριβάνια, έγιναν παρεμβάσεις antigraffiti, δημιουργήθηκαν νέοι ποδηλατόδρομοι, συντηρήθηκαν χώροι πρασίνου, κλπ.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου «βάζει πλάτη σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ της πόλης», μιλώντας παράλληλα για μια «συμμαχία του καλού» αλλά και για την αναγκαιότητα να μην χαθεί ούτε μία ημέρα για τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Γιατί αποχώρησαν οι της αντιπολίτευσης

Από την ειδική συνεδρίαση είχαν γνωστοποιήσει από νωρίς, μέσω σχετικής γραπτής ανακοίνωσης, ότι θα απέχουν 14 δημοτικοί σύμβουλοι από παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και ανεξάρτητοι σύμβουλοι ζητώντας αναβολή της συζήτησης σε προσφορότερο χρόνο, με τη φυσική παρουσία όλων και τη ζωντανή κάλυψη από τη δημοτική τηλεόραση.

Με την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί εκτός ημερησίας η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου ώστε να μπει «φρένο» στον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου που βρίσκεται στην περιοχή «Αλυσίδα» και προορίζονταν για την κατασκευή νηπιαγωγείου, αίτημα όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

Απάντηση στις απουσίες έδωσε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ.Ζέρβας, λέγοντας πως ο απολογισμός των πεπραγμένων μιας δημοτικής αρχής συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και πως η επιλεγμένη απουσία αποτελεί «μείζον θεσμικό ατόπημα, προσβολή προς την ίδια την πόλη, προς το δημοτικό συμβούλιο, τους εκπροσώπους φορέων αλλά και προς κάθε δημότη».