49 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 28 στις Σέρρες, 21 στην Κοζάνη. Που οφείλεται η σημαντική αύξηση.-

…………………………………………….

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα προχώρησε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή  υγειονομικών κανόνων, ύστερα από την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Έγινε πλήρης εκτίμηση της κατάστασης, ενώ εισήγηση για τα μέτρα και την εφαρμογή τους αναμενόταν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Όλα δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο επίπεδο συναγερμού 3 (πορτοκαλί)  μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ήδη, την ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στην πόλη, όσο και στο νομό της Θεσσαλονίκης εξέφρασε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Σ. Τσίοδρας στη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό και άλλους ειδικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εκτιμάται, πέραν των κρουσμάτων, όπως αυτά, που εντοπίστηκαν σε σχολεία του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και της Σίνδου, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί έλεγαν ότι είχε καταφέρει να τιθασσεύσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αντίθετα με την Αθήνα.

Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης.

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών: Η περιφέρεια έχει περίπου 150.000 ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη.

Η τοπική οικονομία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της Θεσσαλονίκης «δεν αντέχει» την απώλεια των φοιτητών, τους οποίους επιδιώκει πάσει θυσία να κρατήσει στην πόλη. Ωστόσο, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μαζεύτηκαν πάνω από 1.500 άτομα σε πάρτι μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ουδείς ανησύχησε…

Επιπλέον, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έχουν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη σχεδόν από ολόκληρη τη χώρα και από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές, που βρίσκονται ήδη σε αυξημένη επιτήρηση, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.

Θ. Καράογλου: Πρέπει να αποφύγουμε τοπικό lockdown

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)  Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι οι εικόνες, που προβλήθηκαν για το πάρτι έξω από το ΑΠΘ, αποτελούν σίγουρα πρόβλημα, όπως, επίσης και οι εικόνες που καταγράφηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους ή σε άλλα σημεία.

«Θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πειθαρχούμε από μόνοι μας και να επιβάλουμε τον απαραίτητο αυτοπεριορισμό για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν κάνουμε αυτά που πρέπει θα αποφύγουμε ένα τοπικό lockdown, το οποίο θα έχει τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας, πως είναι γνωστό ότι όπου επιβάλλεται «προφανώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, στη Βόρειο Ελλάδα».

Στ.Πέτσας: Στο πορτοκαλί και η Θεσσαλονίκη

Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος πέτσας «η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί.

Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία».

49 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – 28 στις Σέρρες  – 21 στην Κοζάνη

Η Θεσσαλονίκη η οποία παρά τους χαμηλούς αριθμούς ασθενών που κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα δείχνει προοδευτικά νέα άνοδο κρουσμάτων με 49 νοσούντες ενώ σχετικά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Σέρρες και Κοζάνη. ( 28 και 21 αντίστοιχα.)

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα για σήμερα 19-10-2020 είναι 438.

Από αυτά 42 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ 19 είναι σε διερεύνηση.

Αναλυτικότερα:
– 42 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ
Από τα 438 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 25802 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 520 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 85 (69.4% άνδρες).
Από το σύνολο των 25802 κρουσμάτων, 3560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 10337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).