Αντιμέτωπη με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων 2016/679 ΕΚ, που ισχύει πλέον από τις 25-5-18, φαίνεται πως είναι η ελεγχόμενη στάθμευση όταν γίνεται ηλεκτρονικά, όπως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το μέτρο της διοίκησης Μπουτάρη φαίνεται πως «κινδυνεύει» καθώς η εφαρμογή του προσκρούει στον κανονισμό των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα και στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ της ΒΕΡΓΙΝΑ TV η Δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ Όλγα Τσιπτσέ «το μέτρο έρχεται αντιμέτωπο με τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση προσωπικών δεδομένων» Όπως εξηγεί η ίδια, ο αριθμός κυκλοφορίας ενός οχήματος που βιαίως αποσπάται προκειμένου να μπορέσει ένας πολίτης να παρκάρει νόμιμα, έρχεται σε αντίθεση με τον νέο Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να δίνεται η ρητή και ελεύθερη συγκατάθεση του πολίτη για ένα τέτοιο δεδομένο. Μάλιστα η συγκατάθεση αυτή πρέπει να είναι ελεύθερη και να μην εξαρτάται η παροχή κάποιας υπηρεσίας από το αν δοθεί η συγκατάθεση ή όχι.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό υπόχρεοι να εναρμονιστούν με τις επιταγές του είναι όλα τα φυσικά και κυρίως τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που συλλέγουν ή επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα πολιτών. Π.χ. Δήμοι , υπηρεσίες Δήμων, Επιμελητήρια, Ο.Τ.Α, κρατικές υπηρεσίες κα.

Στο πλαίσιο αυτής της οδηγίας, «η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου μάλλον διαφαίνεται όλως αντίθετη προς τον νέο Κανονισμό και ενδέχεται να υποστεί ο φορέας, δηλαδή ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τις κυρώσεις των διατάξεών του σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί»

Μένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο θέμα.

(ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)