Καταιγιστικός στο θέμα των ευθυνών για τους πολλούς θανάτους από τον κορωνοϊό και για το αν η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς επιστήμονες ήταν σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας το ερώτημα μήπως έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα.

“Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων», επεσήμανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες… Η επιστημονική κοινότητα δεν δικαιούται να σιωπά. Οφείλει να μας πει τι συμβαίνει».

Αυτό επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη” σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ότι «αυτή τη στιγμή έχει 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Πορτογαλία 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία 4. «Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι οι γιατροί επισήμως με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη να πουν τι συμβαίνει. Ακολούθως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων.

Για την παρέλαση και τους ανεμβολίαστους

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

Το πολιτικό σύστημα είναι στενότερο της κοινωνίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και στενότερο των προβλημάτων της χώρας. Διότι, για παράδειγμα τώρα, τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων πανδημίας.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, τώρα βλέπω ότι ανακοινώνεται ότι η παρέλαση και ο εορτασμός θα γίνει άνευ διακρίσεως για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να μη γίνουν οι παρελάσεις ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε:

“Όχι, θα έπρεπε καταρχάς η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει, και μετά, αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς.
Γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, χρειάζεται μία επιστημονική αξιολόγηση. Πού υπάρχει το πρόβλημα;  Το πρόβλημα είναι οι εμβολιασμοί, είναι οι ΜΕΘ, ποιο είναι το πρόβλημα;Καλώ την επιστημονική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά.

Χρειάζεται μία εξήγηση η οποία να είναι σοβαρή.Κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων”.