Ανησυχία για την απαξίωση του αυτοτελούς και ιδιαίτερου ρόλου της ΕΡΤ 3 και την υπαγωγή της σε ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κεντρικό μοντέλο διοίκησης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, ενώνοντας την φωνή της με σειρά καταγγελιών και δημοσιευμάτων σχετικά με την υποβάθμιση του καναλιού, που επί χρόνια αποτελούσε την δυναμική φωνή της Θεσσαλονίκης και όλης της περιφέρειας.

Τα σημάδια της συρρίκνωσης του ζωντανού προγράμματος και των ενημερωτικών εκπομπών ήταν εμφανή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα τα πράγματα οδηγούνται στο χειρότερο καθώς δεν φαίνεται να αξιοποιούνται έμπειρα στελέχη του σταθμού, ενώ υπάρχει εσωτερική αναστάτωση και σκουριάζει πολύτιμο υλικό, όπως τα ΒΑΝ των εξωτερικών μεταδόσεων.

Σε πρόσφατο άρθρο του στο Boreiosellas.gr ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος της ΕΡΤ 3 Νίκος Βολωνάκης, θεμελιωτής τής πολιτιστικής άνοιξης του τρίτου καναλιού, είχε προβεί σε μια σειρά επισημάνσεων, που στοιχειοθετούσαν την εικόνα υποβάθμισης του καναλιού, αφού δεν είναι σε θέση να συνεχίσει αξιοπρεπώς την παραγωγή εκπομπών, όπως ήταν “Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ”.

Ιδιαίτερη εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι στην συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ,δεν δόθηκε σε εκπρόσωπο της ΕΡΤ 3 ο λόγος για υποβολή ερώτησης, την ίδια ώρα, που υπέβαλαν ερωτήσεις δημοσιογράφοι περιφερειακών σταθμών από Λάρισα, Λαμία και Ιωάννινα.

Επίσης έχουν γίνει καταγγελίες για άκριτες μετακινήσεις προσωπικού και ανακατατάξεις στα ραδιόφωνα, ιδιαίτερα στον 102 F.M. την άλλοτε κραταιά φωνή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλου του ελληνισμού αφού το πρόγραμμα μεταδιδόταν και στα βραχέα κύματα.

Τώρα οι αναφορές και οι καταγγελίες σωρεύονται στην Ένωση Συντακτών, κάτι που οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο στην έκδοση ανακοίνωσης.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ διατυπώνει την έντονη ανησυχία του για ενέργειες της διοίκησης της ΕΡΤ 3, που γεννούν προβληματισμό για την πορεία και τον προσανατολισμό της.

Ζητήματα όπως η αποδυνάμωση του ραδιοφωνικού σταθμού 102 FM, η συρρίκνωση του ενημερωτικού περιεχομένου στα προγράμματα της ΕΡΤ 3, η εκπλήρωση του ρόλου της ως περιφερειακού σταθμού με τρόπο που δε θα υποβαθμίζει τη θέση και την αυτονομία της μέσα στο συνολικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, απασχολούν έντονα το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Μετακινήσεις συναδέλφων και αλλαγές καθηκόντων έγιναν με όρους που προκάλεσαν σειρά αναφορών στην Ένωση Συντακτών, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εξετάζει υπό διπλό πρίσμα: Αφενός με προσανατολισμό τη στήριξη των μελών εφόσον θίγονται επαγγελματικά, αφετέρου με ανησυχία για την απαξίωση του αυτοτελούς και ιδιαίτερου ρόλου της ΕΡΤ 3 και την υπαγωγή της σε ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κεντρικό μοντέλο διοίκησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

…………………………………………………………….

Εδώ το άρθρο του  Ν. Βολωνάκη:

Παραθέτουμε και το πρόσφατο άρθρο του Νίκου Βολωνάκη στο Boreiosellas.gr:

ΕΡΤ 3: Μένουμε στο ίδιο …χωριό, στη Θεσσαλονίκη (Γράφει ο Ν. Βολωνάκης)