Στην τελευταία του κατοικία, στα κοιμητήρια της Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, αναπαύεται από το μεσημέρι ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Η κηδεία του έγινε δημοτική δαπάνη, ενώ η ερχόμενη διοργάνωση των «Δημητρίων» θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε νωρίτερα, στις δέκα το πρωί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Σαράντα Εκκλησιές, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, τοπικών βουλευτών και περιορισμένου αριθμού ατόμων που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, κυρίως ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και φίλων του ποιητή.

Στα επιγράμματα των στεφανιών που κατατέθηκαν στη μνήμη του, μεταξύ αυτών και του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασιούλα, οι αναφορές παρέπεμπαν στην αγάπη για το έργο και τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου και στο ασυμβίβαστο πνεύμα του εκλιπόντος, που άλλωστε αποτυπώνονταν στη γραφή του.

Φίλοι του ποιητή και πολλοί άνθρωποι του πνεύματος προσέρχονται στο ναό.

Το ίδιο και οι αφιερώσεις στο βιβλίο για το κοινό, έξω από την εκκλησία. «Καλό ταξίδι σου στην αιωνιότητα… καλό παράδεισο ποιητή.. θα πλανάσαι πάνω από τη Θεσσαλονίκη», έγραψαν φίλοι του στο βιβλίο αφιερώσεων.

“Κούραση πιο τρομαχτική από την ποίηση υπάρχει;”

«Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία, δε θα πει ανοίγω ένα παράθυρο για τη συναλλαγή…», έγραφε, μεταξύ άλλων, ήδη από το 1956, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. «Να μην με κατηγορήσουν για ευκολία, πως δεν έσκαψα βαθιά, πως δε βύθισα το μαχαίρι στα πιο γυμνά μου κόκαλα, όμως είμαι άνθρωπος κι εγώ, επιτέλους κουράστηκα, πώς το λένε, κούραση πιο τρομαχτική από την ποίηση υπάρχει; Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία. Βρίσκει κανείς τόσους τρόπους να επιμεληθεί την καταστροφή του…».

Η βεβαιότητα που υπήρχε σε όσους τον ήξεραν, όσους γνώριζαν το έργο του, είναι ότι δεν την εγκατέλειψε ποτέ.

«Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά ίσως τον μεγαλύτερο της γενιάς του, λογοτέχνη, ποιητή, μελετητή, διηγηματογράφο, άνθρωπο των τεχνών, των γραμμάτων. Είναι μεγάλο το πλήγμα. Τον αποχαιρετήσαμε σήμερα, αλλά προφανώς το έργο του θα μείνει ανεξίτηλο», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε πως τα ερχόμενα «Δημήτρια» θα είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Επικήδειοι, δηλώσεις και στεφάνια

Ο δήμαρχος Κων. Ζέρβας, που μίλησε για το έργο του ποιητή και την σημασία του για την Θεσσαλονίκη, την πόλη του,που τον τιμά και με συναυλία – αφιέρωμα.

Στον επικήδειο λόγο, που εκφώνησε στο ναό, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στο «σημαντικό, αιρετικό» έργο του ποιητή, που «κοιτούσε» στην ψυχή των ανθρώπων.

«Έφυγε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ίσως ο πιο μεγάλος της Θεσσαλονίκης, οπωσδήποτε ένας μεγάλος της Ελλάδας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη σημείωσε: «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος φεύγει την περίοδο των “ισχνών αγελάδων”. Αφήνει όμως στη Θεσσαλονίκη μια πλούσια, μια τεράστια προίκα».

Στη στάση ζωής του ποιητή, «που παρά τις αντινομίες της, ήταν ξεχωριστή και υποδειγματική» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, αλλά και στο έργο του, σημειώνοντας ότι «είναι τεράστιο και οι νέοι οφείλουν να το μελετήσουν και να πάρουν το παράδειγμα της ασκητικής και εργατικής προσπάθειας που έκανε να υψωθεί λίγο παραπάνω και να ξεπεράσει τη χαμηλότητά μας»

Στεφάνι στη μνήμη του Ντίνου Χριστιανόπουλου έστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασιούλας, το ΚΘΒΕ, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οικογένεια του Β. Τσιτσάνη, η δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία και προσωπικοί φίλοι του.

Στη νεκρώσιμη τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο στενός του φίλος Γιάννης Μέγας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, ο εκδότης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ποιητές, συγγραφείς κ.ά.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε δεξίωση και τα χρήματα θα δοθούν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

  Συναυλία – αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Κεντρική εκδήλωση των 55ων Δημητρίων θα είναι η συναυλία – αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, με σκοπό να τιμηθεί ο πλέον «συζητημένος» ποιητής των τελευταίων δεκαετιών. Στη συναυλία θα εκτελεστούν από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης οι μελοποιήσεις ποιημάτων και στίχων του Ντίνου Χριστιανόπουλου από τον γνωστό Θεσσαλονικιό συνθέτη Νίκο Βίττη.

Τη μουσική διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας θα έχει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης ενώ ο Γρηγόρης Κλιούμης θα ερμηνεύσει τις μελοποιήσεις των ποιημάτων. Τις ενορχηστρώσεις των έργων υπογράφει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Παράλληλα, στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, θα βιντεοσκοπηθεί η ανάγνωση ποιημάτων του Ντίνου Χριστιανόπουλου με ταυτόχρονη προβολή τεκμηρίων από το προσωπικό του αρχείο το οποίο και δώρισε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Οι εκδηλώσεις – αφιέρωμα στο Ντίνο Χριστιανόπουλο θα προβληθούν διαδικτυακά στην ψηφιακή πλατφόρμα των 55ων Δημητρίων και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα παρουσιαστούν και ζωντανά στο κοινό της πόλης.

Στο μεταξύ, το δικό του αντίο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο έστειλε ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, συντονιστής καλλιτεχνικού προγραμματισμού 55ων Δημητρίων. Ο ίδιος αναφέρει: «βρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες των 55ων Δημητρίων, είχαμε κανονίσει με τον φίλο Γιάννη Παλαμιώτη να επισκεφτούμε τον Ντίνο Χριστιανόπουλο την Τρίτη 11 Αυγούστου στις πέντε και μισή το απόγευμα. Στις πέντε ο συγγενής του Γιάννης Μέγας με ειδοποίησε για την “αναχώρησή” του. Λίγη ώρα μετά, δικοί του στίχοι βγαλμένοι αυθόρμητα από τα χείλη μας τον αποχαιρετούσαν μέσα στην απογευματινή γαλήνη. H επιλογή από τα Μικρά Ποιήματα έγινε τυχαία ή και καθόλου… Ντοπαρισμένος με χαμόγελα / Αισιόδοξος ως τον χαμόΤα χέρια βρώμικα / τα πόδια βρώμικα / τα χέρια καθαρά».

Σημειώνει, παράλληλα, ότι ήταν αδύνατον να μην επικεντρωθούν οι διαδικτυακές εκδηλώσεις των 55ων Δημητρίων «στον άνθρωπο που άφησε το στίγμα του στην πνευματική εξέλιξη του τόπου επί δεκαετίες». «Χαρισματικός, αντισυμβατικός, αθυρόστομος και απόλυτα αληθινός· ας είναι οι λέξεις του δύναμη για αυτούς που επιμένουν να ονειρεύονται», τονίζει ο κ. Σακελλαρίου. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)