Εξ αιτίας αδυναμιών συνεννόησης και υπέρβασης επί μέρους σκοπιμοτήτων ή διαφορετικών απόψεων μεταξύ των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο κινδυνεύει να χαθεί από τον Δήμο Καλαμαριάς η Πλαζ της Αρετσούς, ένα από τα ομορφότερα σημεία της παραλιακής ζώνης και “καμάρι” για τους Καλαμαριώτες. 

Ο χώρος της πλαζ μαζί με το καφέ και τις άλλες εγκαταστάσεις ανήκει ιδιοκτησιακά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και παραχωρείται με μακροχρόνιες συμβάσεις στον Δήμο Καλαμαριάς.

Αυτή την φορά όμως κινδυνεύει να χαθεί από τον Δήμο και να παραχωρηθεί σε ιδιώτες ή να μείνει αναξιοποίητη, λόγω μεγάλων διαφωνιών στο Δημοτικό Συμβούλιο και την απόρριψη της σχετικής σύμβασης από την αντιπολίτευση.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει δυσφορία στους πολίτες, που ζητούν να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής συνεννόησης μεταξύ της διοίκησης και των παρατάξεων, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και να παραμείνει ο χώρος στον Δήμο.

Αν και η διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς κατάφερε να πετύχει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) την χαμηλότερη συμμετοχή με την νέα σύμβαση, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν το δέχτηκαν, με τον ισχυρισμό ότι οι όροι παραχώρησης δεν είναι συμφέροντες, επειδή θα ήταν δυνατή η κατάτμηση και η παραχώρηση μέρους της πλαζ σε ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης κατήγγειλε την στάση της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι με την απόρριψη της σύμβασης χάνεται η πλαζ από τον Δήμο Καλαμαριάς και η ΕΤΑΔ μπορεί να την παραχωρήσει σε ιδιώτες.

Ο κ. Δαρδαμανέλης χαρακτήρισε τη σύμβαση άκρως συμφέρουσα για τον δήμο και προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης. Επισήμανε δε ότι τα προηγούμενα παραχωρητήρια βάσει των οποίων ο δήμος λειτουργούσε την πλαζ Αρετσούς έληξαν το 2013 και το 2016 και πλέον όλα είναι στον… αέρα, αφού η δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζεται την πλαζ λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.

Για την αντιπολίτευση ο κ. Δαρδαμανέλης υποστήριξε:

“Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε έναν δημόσιο χώρο και ορισμένοι για μικροπολιτικούς λόγους μπλοκάρουν τη μόνη βιώσιμη και συμφέρουσα για την κοινωνία μας λύση, επειδή δεν θέλουν να δεχτούν ότι η πολιτική μας έχει αποτέλεσμα, επειδή δεν θέλουν αυτή η διοίκηση να κάνει έργο για τους πολίτες κι επειδή θεωρούν ότι εκκρεμότητες που δεν έκλεισαν επί 30 χρόνια δεν πρέπει να κλείσουν ποτέ. Δεν θέλουν να πάει ο τόπος μπροστά, να αναβαθμιστεί η παραλία μας και να αναδειχθεί η ιστορικότητα και η αξία της. Καταδικάζουν τον τόπο».

Η σύμβαση προέβλεπε τη χρήση του ακινήτου από τον δήμο για 35 χρόνια με όλες τις εμπορικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται στην περιοχή και σε αντάλλαγμα την υποχρέωση καταβολής 20% επί του τζίρου των καταστημάτων στην ΕΤΑΔ.

Αρχικώς η ΕΤΑΔ διαπραγματευόταν για ποσοστό 50%, όμως η διοίκηση του δήμου επιδίωξε και πέτυχε το 20%, που είναι και το ελάχιστο ποσοστό που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο του 2017. Επίσης, αρχικά η ΕΤΑΔ παραχωρούσε το χώρο για 15 χρόνια, όμως έπειτα από τις διαπραγματεύσεις δέχτηκε παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς για 35χρόνια.

Γιατί αντιδρά η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση αντέδρασε απορρίπτοντας έναν όρο που αφορά στον επαναπροσδιορισμό του τιμήματος και εκφράζοντας το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή και ειδικά μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων βελτίωσης του χώρου, η ΕΤΑΔ μπορεί να ζητήσει είτε μεγαλύτερο ποσοστό, είτε να εμπλακεί ιδιώτης επενδυτής στην πλαζ, την ώρα που όλες τις παρεμβάσεις θα έχει πληρώσει ο δήμος.

Ορισμένοι από την αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, που είναι ‘φιλέτο’, τμηματικά από τη διοίκηση του δήμου, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ζήτησε την άνευ όρων παραχώρηση της πλαζ στον δήμο.  Οι υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις κατέθεσαν δική τους πρόταση, ζητώντας να μην παραχωρηθεί η πλαζ στον Δήμο με το αντίτιμο του 20%.

 

Ποια είναι η ΕΤΑΔ και τι επιδιώκει

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ ΑΕ») είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αποτελεί 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) μετά και τη θέσπιση του Ν.4389/2016. Η ΕΤΑΔ λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Κύριος σκοπός της ΕΤΑΔ είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της. Η αξιοποίηση αυτή σχετίζεται τόσο με τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας όσο και με τη διαφύλαξη των φυσικών και πολιτισμικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της.