Ο κίνδυνος επιθέσεων από αδέσποτα σκυλιά αυξάνεται συνεχώς σε πάρκα και απόμακρα σημεία γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα από τους τοπικούς Δήμους, αλλά αντίθετα παρατηρείται αδράνεια και επικρατεί η αντίληψη μιας παρεξηγημένης συμπεριφοράς, που δήθεν επιβάλλει να είμαστε φιλικοί προς όλα τα ζώα.

Ούτε καν ο νεοσυγκροτηθείς Σύνδεσμος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το φαινόμενο των επιθέσεων αδέσποτων ζώων σε περιπατητές  και σε ανύποπτους πολίτες, τόσο στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, όσο και σε άλλα σημεία, όπως των Δήμων Πυλαίας και Θέρμης.

Δυο πρόσφατα περιστατικά ε επιθέσεις αγέλης σκύλων εναντίον δύο ηλικιωμένων ανδρών σε πριοχή του Δήμου Πυλαίας επιβεβαιώνουν την αδιαφορία ή την ανικανότητα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο επιθέσεις, πιθανότατα από την ίδια αγέλη σκύλων, συνέβησαν τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής στην περιοχή Ελαιόρεμα. Θύμα επίθεσης έπεσε πρώτα ένας 65χρονος, ο οποίος διακομίστηκε με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και το σώμα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα μεταφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα κι ένας 82χρονος, που κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από σκυλιά.

Για τα δύο περιστατικά παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία ώστε να αποδοθούν ευθύνες εφόσον προκύψουν αμέλειες σε αρμοδίους της περιοχής του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Η εισαγγελέας πρωτοδικών Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου ζητεί να γίνει έρευνα από το κατά τόπο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για να διερευνηθούν τα περιστατικά και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των αρμοδίων υπευθύνων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα πρέπει αρχικά να διερευνηθεί εάν επρόκειτο περί δεσποζόμενων ή αδέσποτων ζώων. Οι δε πράξεις που θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται συνδέονται με αυτές της σωματικής βλάβης διά παραλείψεως και της παράβασης καθήκοντος. Για τα περιστατικά είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, ενώ έγιναν γνωστά από την Αστυνομία.