Δεν λέει η Καλαμαριά να απαλλαγεί από την παλιά ονομασία- τοπονυμία “Τσαμούρια”, που παρέπεμπε σε λασπότοπο, χωράφια και εγκατάλειψη. Δυστυχώς και στη σύγχρονη Καλαμαριά μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοιους λασπότοπους και μάλιστα στο κέντρο του Δήμου, δίπλα στην κεντρική οδό Πασσαλίδη.

Πρόκειται για μια τεράστια αλάνα, που περικλείεται από τις οδούς Σαμαρά, Αγριτέλη, Μουρουζήδων και Πασσαλίδη, στη μια πλευρά της οποίας υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια για τις ανάγκες προσκόπων και για μικρές αθλητικές δραστηριότητες, ενώ το άλλο μεγάλο κομμάτι χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Τι πάρκινγκ δηλαδή; Όποιοι τολμούν και μπαίνουν εδώ μέσα με τα αυτοκίνητά τους κάνουν πρώτα τον σταυρό τους και μετά προσέχουν για να μην τσαλαβουτήξουν σε καμιά λιμνούλα ή σε κάποια από τις συνεχόμενες λακκούβες, σπάζοντας αμορτισέρ και ψαλίδια.

Η εικόνα είναι απογοητευτική για έναν δήμο, που υποτίθεται ότι είναι προνομιακός, δίπλα στη θάλασσα, με έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο, με δυνατή αγορά και πολλά μαγαζιά για διασκέδαση.

Και όμως σε αυτόν τον δήμο βλέπουμε τέτοιες εικόνες ντροπής. Δεν λέμε σώνει και καλά ότι φταίει η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Θα ήταν πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Μπορεί να φταίνε οι πρώην, μπορεί η γραφειοκρατία, μπορεί το μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως και στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ωστόσο δεν είναι και τόσο δύσκολο να υπάρξει μια στοιχειώδης φροντίδα. Μια διαμόρφωση, όπως έγινε και στην άλλη αλάνα – πάρκινγκ της οδού Χαλδίας, που στρώθηκε με χαλίκι – σύντριμμα και τώρα δείχνει να είναι νοικοκυρεμένος χώρος.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με διαμόρφωση του χώρου μπροστά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα. Δεν φανταζόμαστε ότι θα εμπόδιζε κανείς τα συνεργεία του Δήμου να ρίξουν τρία – τέσσερα φορτηγά με χαλίκι – σύντριμμα για να καλυφθούν οι λακκούβες.

Αλλά σε ποιον να το πεις και σε ποιον να μιλήσεις; Οι περισσότεροι ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης με σουβλάκια, μπιφτέκια και παϊδάκια. Και για την πόλη ποιος νοιάζεται; Καπνός κι αντάρα να γίνει….

 

 

 

 

Σαμαρά, Μουρουζήδων και Πασσαλίδη