Μεγάλη θλίψη στα συγγενικά του πρόσωπα και ευρύτερα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης σκόρπισε η δυσάρεστη είδηση για τον θάνατο του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου, γνωστού αρχιτέκτονα και συγγραφέα – ιστορικού με σημαντικό έργο.

Ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος έφυγε από τη ζωή χθες, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου σε ηλικία 85 ετών. Ήταν επί 35 χρόνια διευθυντής στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα παρουσίασε αξιόλογο έργο μέσα από ιστορική έρευνα για τα μνημεία και  άλλες πτυχές της ζωής στη Θεσσαλονίκη.

Το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου του έκαναν γνωστό οι γιοί του Κωνσταντίνος και Δημήτρης Παπαγιανόπουλος, με ανάρτηση, στην οποία σημειώνουν τα εξής:

«Με λύπη σε πληροφορούμε ότι ο Κος Απόστολος Παπαγιαννόπουλος που υπήρξε επί 35 χρόνια διευθυντής στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και ιστορικός συγγραφέας, απεβίωσε σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου 2024. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 09:45 στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου».

Ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1939. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο δήμο Θεσσαλονίκης διορίστηκε το 1965, επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Τσίρου.

Σε ηλικία μόλις 26 ετών και λίγο καιρό μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τέθηκε στο τιμόνι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του, από τη διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων εξετάστηκαν περισσότερες από 600 προτάσεις που αφορούσαν σε πολεοδομικές παρεμβάσεις και συντάχθηκαν πάνω από 2000 μελέτες για τεχνικά έργα.

Συνολικά υπηρέτησε τις τεχνικές υπηρεσίες για 35 χρόνια.

Σημαντικό ιστορικό και συγγραφικό έργο

Ασχολήθηκε με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, με τη μελέτη και ανάδειξη των μνημείων της πόλης και την αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και έγραψε σχετικά βιβλία.

Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά, πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά, καθώς και για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία το τρίτομο έργο του «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ …ΕΝ ΘΕΡΜΩ – Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ 20ος ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» ενώ το τελευταίο του βιβλίο «ΚΑΤΟΧΗ 1941 – ’44», κυκλοφόρησε στο τέλος του 2023, επίσης από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Απόστολος είχε κάνει ανάρτηση στο f.B.  για το βιβλίο του με τίτλο “ΚΑΤΟΧΗ 1941-44”.

 

Άλλα έργα του: Ιστορία της Θεσσαλονίκης, Μνημεία της Θεσσαλονίκης (εκ. Ρέκος), Η Επιστροφή (εκδ. Διόπτρα) κ.α.

Επί αρκετά χρόνια ιστορικά κείμενα και άρθρα του δημοσιεύονταν στις τοπικές εφημερίδες και κυρίως στη “Θεσσαλονίκη”.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 09:45, στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.