Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, στην οικολογία και στην τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης ο θάνατος της Δήμητρας Γωγάκου αρχιτεκτόνισσας, εκπαιδευτικού και υποψήφιας βουλευτού με τους Οικολόγους – Πράσινους, που άφησε την τελευταία της πνοή χθες το βράδυ. νικημένη από τον καρκίνο.

Η Δήμητρα Γωγάκου ήταν πρωτοπόρος των αγώνων μέσα από οργανώσεις της αριστεράς και της Οικολογίας και σημαίνον στέλεχος του κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων στη Θεσσαλονίκη. Είχε θέσει μάλιστα υποψηφιότητα σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Σύζυγος του επίσης στελέχους των Οικολόγων Δαμιανού Ανδρέου και μητέρα ενός αγοριού, έδωσε πολλά στο χώρο της εκπαίδευσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα θέματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα της Οικολογίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ. (1985), πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών, μεταπτυχιακό  στη «Βιοκλιματική αρχιτεκτονική Πόλεων και Κτιρίων».

Από το 1997 εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Από τα φοιτητικά της χρόνια δραστηριοποιείται στην κοινωνία των πολιτών, συμμετέχοντας σε κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά κινήματα:  Μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδας, ιδρυτικό μέλος της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες των Αμπελοκήπων», του Κέντρου Ιστορίας Αμπελοκήπων (ΚΙΑΘ), του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης Βιος-Coop, της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο). Εκλεγμένη  Συνοικιακή  Σύμβουλος (1986) και Νομαρχιακή Σύμβουλος Ν. Θεσσαλονίκης με την  αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη» (2007 – 2010), μέλος των Νομαρχιακών Επιτροπών Χωροταξίας & Πολεοδομίας, Μεταφορών & Τεχνικού Ελέγχου και Υγείας-Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  (2009-2010). Μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «OIKOPRAXIS»

Μέλος του Συνασπισμού από το 1990 μέχρι το 2007 και των Οικολόγων Πράσινων από το 2009.

Συλλυπητήρια από φίλους και συναδέλφους

Σε αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο στελέχη της οικολογίας και της αυτοδιοίκησης εξαίρουν το έργο της Δήμητρας και εκφράζουν συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Ενδεικτικά ο Σάκης Λαζαρίδης αναφέρει:
“Ήσουν το καλύτερο σχολείο για μένα και πάντα θα θυμάμαι το χαμογελαστό σου πρόσωπο και τις συμβουλές σου. Ένας άνθρωπος με αξίες και αρχές, που αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε την Οικολογία και την Περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Καλό ταξίδι Δήμητρα Γωγάκου…”
Συλλυπητήρια εκφράζονται επίσης από συναδέλφους της Δήμητρας στο χώρο της εκπαίδευσης.