Συστηματικούς ελέγχους ηχομέτρησης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφετέριες, κλαμπ, ταβέρνες κ.λ.π.), επί 24ωρου βάσεως και σε εβδομαδιαία βάση, διενεργούν αστυνομικοί της διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

«Η αυξημένη πληθυσμιακή συγκέντρωση στις πόλεις και η άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων, έχει αναπόφευκτα υποβαθμίσει, ποικιλοτρόπως, το αστικό περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών, εισάγοντας ως σοβαρή ενόχληση, τον θόρυβο», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, από χθες το βράδυ έως και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, καθώς διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν, σε ισάριθμα καταστήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ηχεία και ενισχυτές, η ηχοστάθμη των οποίων ξεπερνούσε το προβλεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα να διατρέχει κίνδυνο η δημόσια υγεία των πελατών και να διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς η ηχορύπανση αποτελεί αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Τι ποινές προβλέπονται 

Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα πράγματα είναι διαφορετικά και αρκετά αυστηρότερα.

Συγκεκριμένα, είναι σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση Α5/1985 (ΥΑ Α5/3010 ΦΕΚ Β/593/1985) στην οποία ορίζονται «Μέτρα προστασίας από θορύβους μουσικής των Κέντρων διασκέδασης και των λοιπών καταστημάτων». Στην εν λόγω ΥΑ, πέραν των διαφόρων υποπεριπτώσεων, ορίζεται το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των ντεσιμπέλ, που είναι 100 για τα κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια και κλαμπ) και 80 για όλα τα άλλα.

Η παράβαση της παρούσας διάταξης, σε αντίθεση με την διατάραξη της κοινής ησυχίας, αποτελεί πλημμέλημα και οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Ασφαλιστικά μέτρα 

Φυσικά, πέρα από το ποινικά αξιόποινο ή μη της εν λόγω πράξης, τυχόν επαναλαμβανόμενα περιστατικά θορύβων, φασαρίας ή άλλης συμπεριφοράς, που θίγει θεμελιώδη δικαιώματα όπως την προσωπικότητα, την ιδιοκτησία, κ.ά, δικαιολογεί τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του ατόμου που τα προκαλεί, με αίτημα την παύση των πράξεων διατάραξης, την επιβολή ποινής σε περίπτωση παράβασης της απόφασης, κλπ.