Την απόφαση του δικαστηρίου αναμένει σήμερα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το θέμα της αποχής των εργαζομένων στην καθαριότητα, που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην πόλη.

Ο Δήμαρχος Κων. Ζέρβας είχε προειδοποιήσει από χθες με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, λέγοντας:

«Ως εδώ και μη παρέκει. Όσοι πιστεύουν ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν να κρατούν όμηρο την πόλη και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κάνουν ολέθριο σφάλμα. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας σε δήλωσή του.

Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τη συνέλευση των εργαζομένων σύμφωνα με τα οποία «από ένα σύνολο 2.300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων».

«Αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής, παραμένοντας μάλιστα αμειβόμενοι, από το έργο της Καθαριότητας μέχρι την Παρασκευή 2/12/2022»,τονίζει.

“Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και εγώ προσωπικά ποτέ δεν βρεθήκαμε απέναντι από τους εργαζόμενους. Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματά τους που αφορούν στην παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, στην καταβολή υπερωριών και διευθετήσαμε οικονομικές εκκρεμότητες παλαιότερων διοικήσεων. Είναι όμως προφανές ότι ορισμένοι – λίγοι – θέλουν να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωσε σήμερα ότι βγαίνουν τα μισά απορριμματοφόρα στους δρόμους με προσωπικό, που δεν συμμετέχει στην αποχή, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τις Κυριακές εδώ και περίπου 6-7 μήνες. Διεκδικούν χορήγηση «όλων των Μ.Α.Π. και αποζημίωση των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους καθώς και άμεση πληρωμή δεδουλευμένων εξαιρέσιμων και νυχτερινών και επανακαθορισμό των προγραμμάτων εργασίας για Σάββατο-Κυριακή».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης από χθες έχει απευθύνει έκκληση στους δημότες να μη κατεβάζουν σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Κώστας Φουντούκης γίνεται μερική αποκομιδή των απορριμμάτων.