Ένα νέο εκθεσιακό γεγονός εγκαινιάζεται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας πρωτοποριακό εγχείρημα ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς η 1η διεθνής έκθεση κυκλικής οικονομίας «Forward Green» της ΔΕΘ-Helexpo AE είναι μια από τις ελάχιστες διοργανώσεις αυτού του αντικειμένου με επαγγελματική και επιχειρηματική διάσταση στην Ευρώπη.

Αυτά τόνισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της πρωτοποριακής έκθεσης και αναπτύσσοντας την φιλοσοφία των διοργανωτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, σημείωσε ότι η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης, η Βουλγαρία, η οποία συμμετέχει στην έκθεση με 32 επιχειρήσεις, αποτελεί πρότυπο σε ό,τι αφορά τις ιστορίες επιτυχίας στον χώρο της κυκλικής οικονομίας.

Ο οικονομικός ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Βλαντίμιρ Ίνκοφ (Vladimir Inkov), υπογράμμισε τη δέσμευση της βουλγαρικής κυβέρνησης στη στροφή προς την κυκλική οικονομία, επισήμανε τις πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας με τη ΔΕΘ- Helexpo, ήδη από την πρώτη ακόμη διοργάνωση της Γενικής Έκθεσης το 1926 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από βουλγαρικές επιχειρήσεις για κοινά πρότζεκτ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές, που φέρνουν η κυκλική και η πράσινη οικονομία

Η 1η «Forward Green», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Ιουνίου, είναι μια έκθεση που κατά τον γενικό διευθυντή της ΔΕΘ-Helexpo AE, Αλέξη Τσαξιρλή, σχεδιαζόταν για περίπου πέντε χρόνια -η διοργάνωσή της ανακόπηκε από την πανδημία- αλλά αναμένεται να έχει επιτυχημένη πορεία, καθώς -μεταξύ άλλων- οι πόλεις ανά τον κόσμο αναμένεται να αλλάξουν πλήρως στα επόμενα περίπου 20 χρόνια, ως το 2040, και η κυκλική και πράσινη οικονομία κατέχουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή.

Ο κ.Τσαξιρλής επισήμανε ακόμα ότι με τη Forward Green «κλείνει» το εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ-Helexpo για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το οποίο περιλάμβανε 19 εκθεσιακές διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λάρισα, αλλά και 40 εκδηλώσεις στα συνεδριακά κέντρα «Ιωάννης Βελλίδης», «Νικόλαος Γερμανός» και «Αιμίλιος Ριάδης».

Κατά τον διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιο Κρεμλή, η πρωτοβουλία της διοργάνωσης της «Forward Green» είναι όντως πρωτοποριακή και εμβληματική, σε μια περίοδο που οι στόχοι για την κλιματική ουδετερότητα ώς το 2050 παραμένουν σταθεροί και οι συζητήσεις για κυκλική επιχειρηματικότητα, πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και πράσινες χρηματοδοτήσεις πληθαίνουν. Όπως είπε, η Forward Green αποτελεί ευκαιρία να αναδειχθεί η κυκλική οικονομία ως επιχειρηματικό μοντέλο.

Συμμετέχουν 138 εκθέτες και έρχονται δεκάδες εμπορικοί επισκέπτες

Στην 1η διοργάνωση συμμετέχουν 138 εκθέτες, εκ των οποίων οι 107 άμεσοι από τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Γερμανία και Ελβετία και 31 έμμεσοι, από Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία. Ελβετία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κίνα, Πορτογαλία και Φιλανδία.

Παράλληλα, η πόλη θα υποδεχτεί 60 εμπορικούς επισκέπτες από οκτώ χώρες, ενώ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) έχουν προγραμματιστεί ήδη 272 ραντεβού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου 15. Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν 19 παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το 1ο φόρουμ για την κυκλική οικονομία (https://www.forwardgreen-expo.gr/forum/), που διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Improvetech και το Ελληνο-γερμανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το 2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, με την οργανωτική υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo AE (https://www.forwardgreen-expo.gr/circular-economy-festival/) και δύο γεγονότα πολιτιστικού ενδιαφέροντος:

Η CIRCULART, στο περίπτερο 15, όπου πέντε καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς θα παρουσιάσουν έργα τους από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και η έκθεση με 61 έργα που επελέγησαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Οι νέοι ζωγραφίζουν το μέλλον» της 86ης ΔΕΘ. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και στη συγκεκριμένη διοργάνωση το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree, που εφαρμόζει η ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεργασία με τη Cigaret Cycle AMKE.

Το έργο και η συμβολή της Περιφέρειας 

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε κατά τη συνέντευξη τύπου ότι τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία από το νέο ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ, για τη στήριξη των καλών πρακτικών και δράσεων κυκλικής οικονομίας.

Έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 20 «πράσινα» σημεία και γωνίες σε δήμους στην περιοχή της αρμοδιότητάς της, ενώ συνεργάζεται και με τον ΦΟΣΔΑ. Όπως είπε, η κυκλική οικονομία δεν είναι μόδα, αλλά τρόπος ζωής και δημιουργίας εισοδήματος.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Κωνσταντίνος Ιακώβου, υποστήριξε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πετύχει αρκετά στην ανακύκλωση. Αναφέρθηκε δε και στα 48 «σπιτάκια» ανακύκλωσης (τα «σπιτάκια» ή πολυκέντρα ανακύκλωσης είναι ειδικές κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, όπου είναι τοποθετημένα και λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την ανακύκλωση).

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και επισκέπτες κατόπιν εγγραφής (εδώ: https://www.forwardgreen-expo.gr/en/).

Το ωράριό της είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 10.00 ώς τις 19.00 και το Σάββατο από τις 10.00 ώς τις 18.00._