Έξαλλοι είναι γονείς και εκπαιδευτικοί για το θέμα της συγχώνευσης οκτώ σχολείων στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, αξιώνοντας  να μορφώνονται τα παιδιά τους σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και εποπτικά μέσα.

«Δώστε λεφτά για την παιδεία, όχι συγχωνεύσεις στα σχολεία» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό που αναρτήθηκε μπροστά στην είσοδο του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για συγχωνεύσεις σχολείων.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο ΥΜΑΘ δηλώνοντας ότι θα σταθούν εμπόδιο στην σχεδιαζόμενη συγχώνευση έξι σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης, (13ου, 4ου, 30ου και 12ου Γυμνασίου και 4ου και 17ου λυκείου) και δύο στο δήμο Καλαμαριάς (4ου και 5ου λυκείου).

«Θα υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Δεν θα επιτρέψουμε το μέλλον τους να θρυμματιστεί στη λογική του ‘κόστους’ και της ‘βιωσιμότητας’. Διεκδικούμε και θα παλέψουμε ώστε τα παιδιά μας να μορφώνονται σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και εποπτικά μέσα, ώστε να δημιουργηθούν και να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένες όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές δομές, οι καθηγητές να βρίσκονται όλοι τοποθετημένοι από την πρώτη μέρα στις τάξεις, τα σχολεία να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και οι μαθητές να μην στοιβάζονται σε 25αρια, 28αρια και 30αρια τμήματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν αφού κατέθεσαν ψηφίσματα και υπομνήματα με τα αιτήματά τους στον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Δόμνα Μιχαηλίδου: “Γίνονται για το καλό των παιδιών…”

Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι «το θέμα είναι τι είναι καλύτερο για την παιδική προστασία και την εκπαιδευτική διαδικασία, μη χάνουμε τη λογική μας»..

“Οι συγχωνεύσεις των σχολείων γίνονται και θα γίνουν για το καλό των παιδιών, για να έχουμε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, δασκάλους γαλλικών, γερμανικών, παιδιά που κοινωνικοποιούνται σωστά, για να έχουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να τους προσφέρουμε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ενός ολοκληρωμένου σχολείου»,πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Σχετικά με την δήλωσή της στη Βουλή, ως απάντηση στην Κατερίνα Νοτοπούλου, πρόσθεσε:

«Το παράδειγμα της βουλής ήταν ένα παράδειγμα που στη χειρότερη των περιπτώσεων παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου θα πρέπει να περπατήσουν 1,5 χλμ για να πάνε στο σχολείο. Υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν ότι σε κάθε τετράγωνο πρέπει να υπάρχει ένα σχολείο, ένα πανεπιστήμιο, ένα νοσοκομείο αυτό δε γίνεται. Το κράτος πολύ σωστά προβλέπει ότι όταν οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, δηλαδή 3 χλμ για παιδιά Γυμνασίου και 5 χλμ για παιδιά Λυκείου τότε βάζει μπροστά τον διαγωνισμό σε κάθε περιφέρεια έτσι ώστε να βάζει η περιφέρεια μέσα για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο».

Τέλος η υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Το περισσότερο που έχει να περπατήσει ένας μαθητής Λυκείου είναι 1,5 χλμ. Κρίνουμε ότι είναι πολύ καλύτερο το να βρίσκεται ένα παιδί σε σχολείο που έχει συγχωνευθεί και θα έχει πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, όλη την εξωστρέφεια, όλους τους ομίλους, από το 1,5 χλμ περπατήματος».