Τα θολά νερά και τα σκουπίδια, που κατεβάζει ο Πηνειός από ολόκληρη την Θεσσαλία επηρέασαν σημαντικά τον νότιο Θερμαϊκό από τις εκβολές νότια του Πλαταμώνα μέχρι το Ποσείδι, σε βαθμό που είναι δύσκολη η και αδύνατη η παράκτια αλιεία.

Τα νερά έχουν θολώσει σε μια ζώνη από Στόμιο και Μεσάγκαλα μέχρι απέναντι στην χερσόνησο της Κασσάνδρας και βορειότερα προς την Καλλικράτεια. Παράλληλα το ποτάμι κατεβάζει κορμούς δέντρων και λιγότερο χοντρά ξύλα, που εμποδίζουν την ναυσιπλοία, ιδιαίτερα από τα μικρά σκάφη.

Ψαράδες αναφέρουν ότι ο Θερμαϊκός από την Καλλικράτεια και κάτω έχει επηρεαστεί με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ή και αδύνατη η αλίευση, ενώ ελέγχεται και η ποιότητα των αλιευμάτων.

Επίσης η ρύπανση είναι εμφανής, λόγω της λάσπης και των αργιλωδών χωμάτων, που έχουν φτάσει σε σκόνη στη θάλασσα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την εισροή φυτοφαρμάκων.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας κα Χαλκιά δήλωσε ότι στο Ποσείδι παρατηρούνται μικρές κηλίδες στη θάλασσα, σαν να είναι σταγόνες λαδιού, που προέρχονται από τον Πηνειό.

Γενικά υπάρχει μια ανησυχία για την ποιότητα των νερών στο Θερμαϊκό, για τις συνθήκες αλιείας, για την λάσπη, που θα κατακαθίσει στο βυθό και θα καλύψει φύκια και άλλα φυτά, αλλά και για το μέγεθος της ρύπανσης με επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα.