
Με καθαγιασμό των υδάτων σε όλη την επικράτεια γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια, εν μέσω εκδηλώσεων ρίψης του σταυρού σε θάλασσες, δεξαμενές και ποτάμια και παρουσία πολλών νέων, που βουτούν στα νερά για να πιάσουν το ιερό σύμβολο.
Στη Θεσσαλονίκη η ρίψη του σταυρού γίνεται φέτος για δεύτερη χρονιά στην Α προβλήτα του λιμανιού, αντί στο τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Αυτό γίνεται με απόφαση του μητροπολίτη Φιλόθεου για ιστορικούς – θρησκευτικούς λόγους,
Αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται στην Αθήνα, στον Πειραιά και σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια
Σήμερα είναι τα Θεοφάνεια, η αρχαιότερη μετά το Πάσχα μεγάλη γιορτή από τις Δεσποτικές, που γιορτάζεται σήμερα από όλους τους χριστιανούς και φέρει τρεις ονομασίες: Θεοφάνεια, Επιφάνεια και Φώτα.
Η ονομασία Θεοφάνεια θεωρείται η αρχαιότερη και έχει την αρχή της στον λόγο του Αποστόλου Παύλου «Θεός εφανερώθη εν σαρκί».
Από τις ιερές ημέρες στη ζωή των χριστιανών η σημερινή θεωρείται σημαντική, γιατί η Εκκλησία μας γιορτάζει τη φανέρωση ολόκληρης της Τριάδας στον κόσμο, τη φανέρωση του Θεού, εξ ου και η λέξη Θεοφάνεια. Στη Βάπτιση, ο Ιησούς αποκαλύπτεται ως το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, που φωτίζει τα πάντα, γι’ αυτό ο λαός μας αποκαλεί τα Θεοφάνεια και Φώτα.
Στη Δύση τα Θεοφάνεια τα συναντάμε στα μέσα του 4ου αι., αλλά ήδη την εποχή εκείνη υπήρχε στη Ρωμαϊκή Εκκλησία και άλλη μια εορτή αφιερωμένη στην κατά σάρκα Γέννηση του Ιησού, στις 25 Δεκεμβρίου.
Όταν πλέον καθιερώθηκε αυτή η ημερομηνία για τα Χριστούγεννα, σε όλο τον χριστιανικό κόσμο έγινε και ο διαχωρισμός της εορτής των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου, στα μέσα του 6ου αιώνα.
Κλείνει και ο κύκλος του Δωδεκαημέρου
Με τη σημερινή εορτή κλείνει και ο κύκλος του λεγόμενου Δωδεκαημέρου που αρχίζει από τη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει και τις άλλες ενδιάμεσες εορτές.
Στον σύντομο εκκλησιαστικό, θριαμβικό ύμνο που ψάλλεται στην απόλυση της Ιερής Ακολουθίας των Θεοφανείων αποδίδεται, περιληπτικά μεν, αποκαλυπτικά δε, το μεγαλειώδες της εορτής:
“Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι, αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι”.