Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα για την Κεντρική Μακεδονία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μετά από σύσκεψη  στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που κράτησε πάνω από δύο ώρες.

Από χθες το πρωί η Θεσσαλονίκη ανέβηκε από το «κίτρινο» στο «πορτοκαλί» επίπεδο του υγειονομικού χάρτη, καθώς μόνο χθες είχαμε 188 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζονται από αύριο, Σάββατο, τα μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δηλαδή χρήση μάσκας παντού (μέσα και έξω) και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.00 το πρωί.

Θα ήταν ολέθριο το επόμενο στάδιο για την Θεσσαλονίκη

Ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης τόνισε:

«Από αύριο νομίζω ότι το στοίχημα είναι ένα. Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιϊκού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα στο κοινό νου όλων των ανθρώπων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε την επέκταση- μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε ένα επόμενο στάδιο το οποίο είναι ολέθριο» ανέφερε.

Στη συνέχεια τόνισε πως «ένα lockdown είναι εξαιρετικά ολέθριο για τις οικογένειές, για τις επιχειρήσεις, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν. Άρα, όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, ελέγχους, ενεργοποίηση των πάντων», επισήμανε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά στον κόκκινο συναγερμό και στο επίπεδο 4, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι η πόλη απέχει από αυτό το επίπεδο καθώς, όπως είπε «μόλις μπήκε στο πορτοκάλι. Έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται».

«Ο καιρός μπορεί να συνδράμει στο να δώσει τη δυνατότητα να μετακινήσουν από τη Θεσσαλονίκη αν όμως δεν τηρήσουν τα μέτρα μπορεί να είναι ολέθριο για τις όμορες περιοχές. Ως εκ τούτου, προσοχή, ισχυρότατη σύσταση για εφαρμογή των μέτρων σε όσους μετακινηθούν».

Ακόμη ο υφυπουργός σημείωσε ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι σαρωτικά και πως έγιναν 24.000 τεστ. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένη στόχευση, συγκεκριμένη υποδομή και το βασικότερο συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε στο επιστημολογικό κομμάτι για να μπορούμε να βλέπουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή».

“Έχουμε τεράστιο θέμα  στις Σέρρες”

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς οι Σέρρες είναι «On alert». Χαρακτηριστικά είπε ότι «έχουμε τεράστιο θέμα στις Σέρρες όπου η έξαρση είναι εξαιρετικά επιθετική».

Οπως έκανε γνωστό σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 11 το βράδυ έκτακτη σύσκεψη με τοπικούς φορείς για την κατάσταση στη περιοχή και για να υπάρξει μια πρώτη εικόνα ιχνηλάτησης, όπως τι είναι σε συρροές, τι είναι συνδεδεμένες επαφές με στόχο μια πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που βγήκαν σήμερα.

Να εφαρμοστούν αυστηρά τα νέα μέτρα

Η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας οδήγησε σε νέα μέτρα, καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να μπει φραγμός στην ανοδική πορεία των μολύνσεων από τον ιό.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα έως πολύ νωρίς το πρωί προκαλεί αντιδράσεις στους νέους. Όμως υπάρχουν και πολλοί που συμφωνούν με το νέο περιορισμό.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στο να συγκρατηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποφευχθεί ένα lockdown στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που θα έχει μεγάλες οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες στη χώρα μας.

Η καθολική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, προκαλεί προβληματισμό ενώ για κάποιους τα πρόστιμα θα είναι ο βασικός λόγος για να τη φορούν.

Το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ με εντατικές περιπολίες σε όλες τις πλατείες και τις περιοχές όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και ο διπλασιασμός του προστίμου στα 300 ευρώ, για όσους δε φορούν μάσκα, φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους πολίτες.

Η κυβέρνηση ελπίζει στην πλήρη εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown που θα είναι καταστροφικό.

Εφιάλτης τα 882 κρούσματα

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 290 καταγράφονται στην Αττική ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 188 κρούσματα, δηλαδή νέο αρνητικό ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή, σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, 65 κρούσματα καταγράφηκαν στις Σέρρες, ενώ 40 στη Λάρισα, 23 στα Ιωάννινα και 15 στην Καστοριά, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.