Έρευνες για τυχόν αμέλειες και παραλείψεις διεξάγονται σχετικά με τα αίτια του θανάτου του 2,5 ετών κοριτσιού στο δημοτικό βρεφοκομείο «’Αγιος Στυλιανός», στη Θεσσαλονίκη. 

Από τη νεκροψία – νεκροτομή που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής δεν προέκυψε η ακριβής αιτία του θανάτου, αλλά αναμένονται περαιτέρω εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστικής Λήδα Κοβάτση φως στα αίτια του θανάτου του παιδιού αναμένεται να ρίξουν οι ιστολογικές εξετάσεις.

Ο θάνατος του μικρού κοριτσιού προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύτηκε το κοριτσάκι,  ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

. Το κοριτσάκι, ηλικίας 2,5 ετών, κατέληξε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφού νωρίτερα είχε εμφανίσει προβλήματα στις αμυγδαλές και είχε διακομιστεί για νοσηλεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Κυριακή Κλιάμπα παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης με αποτέλεσμα το θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, θα προσκομιστούν οι ιατρικοί φάκελοι, έγγραφα από το ίδρυμα και από το νοσοκομείο που αφορούν το παιδί , η ιαροδικαστική έκθεση ενώ θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Από την πλευρά του, και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

 Έπασχε από υπερτροφία αμυγδαλών

Από τη Νιγηρία καταγόταν το 2,5 ετών κοριτσάκι που βρέθηκε νεκρό στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Στυλιανός”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοριτσάκι με εισαγγελική εντολή είχε απομακρυνθεί από την οικογένεια γιατί είχε κριθεί ακατάλληλη. Στη δομή έμενε τα τελευταία δυο χρόνια ενώ η μητέρα του είχε αιτηθεί την επιστροφή του παιδιού στην οικογένεια.

Το παιδί διακομίσθηκε το πρωί στα πρωινά ιατρεία του νοσοκομείου “Ιπποκρατείου”, όπου ο παιδο-ΩΡΛ το εξέτασε και ανέφερε ότι πάσχει από υπερτροφία αμυγδαλών. Υπήρξε σύσταση για αντιβιοτική αγωγή, επανέλεγχο σε δέκα ημέρες και υπήρχε πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Μετά τις εξετάσεις επέστρεψε στο δημοτικό βρεφοκομείο. Το φθινόπωρο το παιδί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε ξανά νοσήσει με αμυγδαλές και μετά από χορήγηση αντιβίωσης, η κατάστασή του είχε βελτιωθεί.

Στο σημείο έσπευσε να ενημερωθεί για το περιστατικό ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Λιακόπουλος (είναι και καρδιολόγος). Στο σημείο μετέβη ήδη και ιατροδικαστής.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διακριβωθεί αν υπήρξε επαρκής παρακολούθηση – επιμέλεια του παιδιού την νύχτα, μετά την επιστροφή από το Ιπποκράτειο, καθώς και αν θα έπρεπε να παραμείνει η μικρή στο νοσοκομείο για νοσηλεία, αφού έγινε η διάγνωση για το οξύ πρόβλημα με τις αμυγδαλές του.