Με επισκέψεις στο Τελλόγλειο και στην Αγιορείτικη Εστία, καθώς και σε κέντρα κοινωνικής φροντίδας ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αρχικα η κα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. την έκθεση «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων».

Όπως είπε η κα Σακελλαροπούλου η έκθεση σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη του 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων, ενός ιστορικού και ανθεκτικού πολιτιστικού θεσμού της πόλης.

Στον χαιρετισμό της η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε:

«Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης ξαναβρίσκομαι στη γενέθλια πόλη μου, την «Μητέρα Θεσσαλονίκη» όπως την αποκαλούσε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, και σε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά της ιδρύματα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να εγκαινιάσω την έκθεση «Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» που τελεί υπό την αιγίδα και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.

Η λαμπρή αυτή έκθεση, που διοργανώνεται για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη του 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων, ενός ιστορικού και ανθεκτικού πολιτιστικού θεσμού της πόλης.

Ο διεθνής χαρακτήρας της έκθεσης προσδίδει στην πρωτοβουλία αυτή του Τελλόγλειου Ιδρύματος την ακτινοβολία μείζονος πολιτιστικού γεγονότος, καθώς για πρώτη φορά πολλά μουσεία από τέσσερις διαφορετικές χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα, όπως και εκπαιδευτικά ιδρύματα και συλλέκτες, συνεργάστηκαν στενά για να αναδείξουν από κοινού τον ρόλο των συμβόλων στην πολιτική, την τέχνη και την ιστορία.

Κύριες και κύριοι,

Είναι θαυμαστό πώς μεγάλοι ζωγράφοι του 19ου αιώνα, κατόρθωσαν, υπό το φιλελληνικό φως του ρομαντισμού, να συνταιριάξουν, πρώτα στο τελάρο και ύστερα στο συλλογικό φαντασιακό, τον αγώνα των Σπαρτιατών με τον αγώνα των Σουλιωτών, την ορμή των Μαραθωνομάχων με την απέλπιδα άμυνα των Ελεύθερων Πολιορκημένων, μετατρέποντας για τον σκοπό αυτό εμβληματικές μορφές, όπως ο Λεωνίδας, ο Ναπολέων, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μάρκος Μπότσαρης, σε διαχρονικά σύμβολα υπεράσπισης των αξιών και των αρχών της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ιεράς Συμμαχίας, εμπνέεται από την αθηναϊκή δημοκρατία, θαυμάζει το εκπολιτιστικό έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ονειρεύεται, όπως ο Ναπολέων στην εξορία της Αγίας Ελένης, την προοπτική της ένωσής της.

Οι Γάλλοι εικαστικοί Ευγένιος Ντελακρουά, Φρανσουά-Ωγκύστ Βενσόν, Ζακ Λουί Νταβίντ, ο Ιταλός Λουντοβίκο Λιπαρίνι, ο Ολλανδός Άρι Σέφερ, ευαίσθητοι στα μηνύματα του καιρού τους, παθιασμένοι με τις ιδέες της ελευθερίας και της ισότητας, εντυπωσιασμένοι από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, θα μας αφήσουν πολύτιμη παρακαταθήκη, πίνακες που «διαχειρίζονται» με καλλιτεχνικό τρόπο ιστορικά σύμβολα, και γι’ αυτό πίνακες που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε βαθιά πολιτικούς.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ και πάλι τους εμπνευστές και τους επιμελητές αυτής της σπουδαίας έκθεσης, που γεφυρώνει, μέσα στον ίδιο ιστορικό χρόνο, τη Δύση με την Ανατολή, την Ελλάδα της αρχαιότητας με την Ευρώπη των ναπολεόντειων χρόνων, τη γαλλική επανάσταση με την ελληνική, εκφράζοντας, με τη γλώσσα των συμβόλων, το διαρκές αίτημα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Στην Αγιορειτική Εστία με τον Δήμαρχο

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε  ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην Αγιορειτική Εστία.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος ξενάγησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην έκθεση φωτογραφίας “Fred Boissonnas: ‘Με τη σχεδία του Οδυσσέα’. Φωτογραφίες από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ”, η οποία φιλοξενείται στον χώρο της Αγιορειτικής Εστίας στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων και της Πρωτοβουλίας 1821 – 2021.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει η Αγιορειτική Εστία στα 21 χρόνια λειτουργίας της, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολύτιμες εκδόσεις του βιβλιοπωλείου που έχει δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αγιορειτική Εστία, ο κ. Ζέρβας προσέφερε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ένα συλλεκτικό αναμνηστικό από την έκθεση “Θησαυροί του Αγίου Όρους”, που είχε παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, καθώς κι ένα καλάθι με προϊόντα του Αγίου Όρους.

Η Αγιορειτική Εστία, που στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο Νεδέλκου, ιδρύθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της μακράς μοναστικής παράδοσης του Αγίου Όρους.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου, η οποία ανήκει στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει πάνω από 12.000 βιβλία και γύρω στα 2.000 έργα τέχνης.

Ο Ιωάννης Τρικόγλου, Έλληνας έμπορος από το Κάιρο, ήταν μανιώδης συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό το γεγονός ότι ήταν και ερασιτέχνης φωτογράφος. Μάλιστα το 1937 είχε εκθέσει στον Παρνασσό φωτογραφίες του από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές φωτογραφίες καθώς και ο κατάλογος της έκθεσης σώζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.