Τελετή επανατοποθέτησης των προτομών έξι Μακεδονομάχων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη, σε μια εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς».

Οι προτομές των Γεωργίου Βολάνη, Παύλου Γύπαρη, Ηλία Δεληγιαννάκη, Δημήτρη Καλοπαθάκη, Ευθύμιου Καούδη και Αλέξανδρου Πετρίδη, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από την πλατεία Μακεδονομάχων, λόγω των έργων για το μετρό Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκαν (προσωρινά) δεξιά κι αριστερά του αγάλματος του Παύλου Μελά, που δεσπόζει στην πλατεία, σε μια κίνηση αυτονόητη, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πράττουν σήμερα το αυτονόητο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Σήμερα γίνεται κάτι που τιμά όλους τους πολίτες της πόλης. Αποκαθιστά `(η πόλη) τις μορφές αυτές σε περίοπτη θέση και ελπίζουμε πολύ σύντομα, με την ολοκλήρωση και του μετρό Θεσσαλονίκης, το πάρκο των Μακεδονομάχων να φιλοξενήσει και πάλι αυτές τις μορφές και πολλές άλλες, όπως του Ίωνα Δραγούμη, και να έχει η πόλη το πάρκο αυτών που τους οφείλει μεγάλη τιμή και σεβασμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», Μιχαήλ Παπανούσης, έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «δικαίωση αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία» με την επανατοποθέτηση των προτομών των έξι Μακεδονομάχων. «Βρίσκουν επιτέλους ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια τη θέση που τους αρμόζει, σε έναν εμβληματικό χώρο» τόνισε ο κ. Παπανούσης.

Η τελετή «άνοιξε» με τις ομιλίες των κ.κ. Ζέρβα και Παπανούση και «έκλεισε» με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.