Μια σύνοδος με πολύ ενδιαφέρον, με πολλά μηνύματα και με άνοιγμα νέων προοπτικών για τα Βαλκάνια πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πολλών ηγετών, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στη Θεσσαλονικη για να συμμετέχει στις εργασίες της Βαλκανικής Συνόδου, που θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Hyatt.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο σήμερα, Παρασκευή , το πρωί δήλωσε ότι στη σύνοδο θα ενημερώσει τους ξένους ηγέτες για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, αν και το κύριο αντικείμενο είναι η συνεργασία στη Βαλκανική σε συνάρτηση με τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί το «Ποσειδώνιο» Αθλητικό Κέντρο, τα ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα γήπεδα του οποίου εγκαινιάστηκαν μόλις προχτές από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Επίσης, αναμένεται να παρακολουθήσει για λίγο αγώνα βετεράνων.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την αγορά της Θέρμης και στη συνέχεια θα μεταβεί στον Τρίλοφο, σε κοινωνική υποδομή, προκειμένου να δει τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσει με τους φιλοξενούμενους.

Στις 13:00 ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Hyatt για τη Σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες των Βαλκανίων, αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Στις 17:00 είναι προγραμματισμένη η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ενώ στις 20.00 θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στον Τύπο.

Επίσης, το βράδυ, μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των υψηλών επισκεπτών. Ο δε κ. Σολτς ότι θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη και από την επομένη στο πρόγραμμά του είναι περιοδεία στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

,Η σημασία της συνόδου

Η Σύνοδος για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) αναμένεται να στείλει πολλά μηνύματα και με διαφορετικούς αποδέκτες.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι κυρίως αυτά της περιοχής των Βαλκανίων, δεδομένης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ αναμένεται η Αθήνα να θέσει και ζητήματα καταδίκης κάθε πολιτικής αναθεωρητισμού, στη σκιά και των επιλογών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η παρουσία του Όλαφ Σολτς

Ιδιαίτερης σημασίας στο δείπνο εργασίας η παρουσία του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σόλτς που έχει ήδη αρχίσει να εκνευρίζει την Άγκυρα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να εξαπολύουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον της Αθήνας.

Κάνουν δε λόγο για ένα «ημερολόγιο προκλήσεων της Αθήνας» που θα ξεκινήσει από τη Σύνοδο και θα φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.

Η εκπροσώπηση της Τουρκίας

Θετική – σχετικά – για την ελληνική διπλωματία η επιλογή της Τουρκίας να εκπροσωπηθεί στη σύνοδο, ακομα και σε επίπεδο ΥΦΥΠΕΞ, στέλνοντας τον Φαρούκ Καϊμακτσί στη Θεσσαλονίκη, όπως αντίστοιχα είχε κάνει η  Αθήνα πέρυσι στη σύνοδο της Αττάλειας που είχε επιλέξει να εκπροσωπηθεί από τον Κώστα Φραγκογιάννη. Οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε επίπεδο πρωθυπουργών και προέδρων.

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 4.11.1997. Αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και το Κόσοβο.

Ειδικότερα, πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι: Αλβανία, Bόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία.

Στόχος όπως αναφέρεται είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.