“Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, που έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά έχει και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου -παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος- ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας”.

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη στο Δημαρχείο προκάλεσε αντιδράσεις ως προς το σκέλος της “μακράς παράδοσης ενός μαύρου μετώπου” και του “παρακράτους”.

Υπήρξαν αρκετοί παράγοντες της πόλης και απλοί πολίτες που έλεγαν ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη του πολιτισμού και των δημοκρατικών αγώνων, καυτηριάζοντας τις εκφράσεις του κ. Τσίπρα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός τόνισε:

“Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης που ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα αλλά πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική.”

“Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπους που του επιτέθηκαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον ποντιακό ελληνισμό, τη μέρα μνήμης για την γενοκτονία, πηγαίνει κάθε χρόνο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι επισκέφθηκε τον δήμαρχο για να εκφράσει τη συμπαράστασή του για «τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το προηγούμενο Σάββατο από οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης».

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Άκουσα τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο να λέει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Εγώ τον ενθάρρυνα να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα εναπόθεσε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη του βουλευτή της Αριστεράς και μαραθωνοδρόμου της ειρήνης, ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στις 22 Μαΐου 1963.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το γραφείο του, στο διοικητήριο, όπου είχε συσκέψεις για την προώθηση του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.