Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας και ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει το πρώτο τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε στην πίστα του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μπροστά στο νέο υπερσύγχρονο τερματικό σταθμό και με την παρουσία περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων λόγω covid.

«Η Θεσσαλονίκη αποκτά, επιτέλους, το αεροδρόμιο που της αξίζει», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι».

«Τέτοιες επενδύσεις, εκτός από αναπτυξιακή, έχουν και κοινωνική διάσταση, δημιουργούν δουλειές, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, καταργούν αποστάσεις, σπάνε την απομόνωση των νησιών μας. Εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τεράστιες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

Αναφέρθηκε «στις τεράστιες προοπτικές που ανοίγει για τη Θεσσαλονίκη το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο “Μακεδονία”» και σημείωσε πως «πρόκειται για μία μόνο από τις πιο δυναμικές όψεις ενός προγράμματος αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μια επένδυση ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά μας και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας τελικά έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες, αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που δεν είναι άλλο από την τουριστική φήμη της χώρας μας».

Είπε ότι η εν λόγω επένδυση στα 14 αεροδρόμια αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών και αναφερόμενος στα συνολικότερα οφέλη για την Ελλάδα επισήμανε: «Η επίδραση της συμφωνίας με την Fraport στο ΑΕΠ της χώρας μόνο σε ένα χρόνο ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ.

Διπλασίασε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και θα αυξήσει πολύ σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών σε πάρα πολύ σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι καιρός πια ο καθένας στη χώρα μας να βρει το ρόλο του. Οι επενδυτές να προσφέρουν τα κεφάλαια, το κράτος τις υποδομές προς αξιοποίηση, ώστε οι πρώτοι να αναλαμβάνουν και να ωφελούνται από το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ αυτό να κατανέμεται δίκαια με κοινό κέρδος προς όλους τους πολίτες».

Τι νέες υπηρεσίες διαθέτει το αεροδρόμιο

Σε μια περίοδο που όλα είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι εργασίες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” συνεχίζονταν με γοργούς ρυθμούς, μεταφέροντας το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Έτσι, ενώ τα έργα ήταν προγραμματισμένα να τελειώσουν τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργο Βήλο, ολοκληρώθηκαν τρεις μήνες νωρίτερα.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του αεροδρομίου “Μακεδονία” αφορά επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 τμ ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης, ενώ συγχρόνως γίνεται ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού.

Τι άλλο, όμως, θα δει ο επισκέπτης στο νέο αεροδρόμιο; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, τα σημεία check-in αυξήθηκαν κατά 45% ενώ τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου κατά 115%.

Εγκαταστάθηκε μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και την ίδια ώρα ο συνολικός αριθμός των πυλών αναχωρήσεων αυξήθηκε κατά 50%, ενώ οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών κατά 75%.