Στεγάζεται στην περιοχή του Φοίνικα και έχει αρχίσει τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού.- Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.-

………………………………………….

Στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας με εφαρμογές στην υγεία και με παράλληλη συγκρότηση μιας ομάδας επιστημόνων παγκόσμιου επιπέδου με σκοπό να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων, προχώρησε η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, απ΄όπου κατάγεται ο επικεφαλής της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την παρασκευή του σωτήριου εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά, που είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα, «το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » με αποτελεσματικότητα πάνω από 90%.

Η Pfizer δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη το σημαντικό digital hub (ψηφιακό κέντρο), που είναι από τα πρώτα που τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων της εταιρείας.

Στη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, θα λειτουργήσει το ένα από τα συνολικά έξι κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που προγραμματίζει η φαρμακευτική παγκοσμίως.

Το κέντρο επί του παρόντος λειτουργεί σε μεταβατικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στον πολυχώρο “Phoenix Center”. Το τελικό κτίριο θα είναι έκτασης 3 χιλιάδων τ.μ..

Το Phoenix Center” βρίσκεται επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, δίπλα στο Mega Outlet. Έχει κάλυψη 18.000 τ.μ. σε ισόγειο και πέντε ορόφους, με 3.000 τ.μ. ανά όροφο. Dιαθέτει 170 θέσεις στάθμευσης και ανακατασκευάζεται με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου.

Προσλήψεις προσωπικού υψηλού επιπέδου

Οι πρώτες προσλήψεις είναι πραγματικότητα στο digital hub που αναπτύσσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός  Pfizer Inc. στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο “κάδρο” της καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου.

Ήδη έχουν γίνει περίπου 30-40 από τις συνολικά 200 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού που προγραμματίζονται. Στόχος είναι αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, ενώ αποτελεί επιδίωξη της αμερικανικής φαρμακευτικής σε βάθος χρόνου να γίνουν και περισσότερες.

Πρόσφατα  το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας επισκέφτηκε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπερ Λη. Την υποδέχτηκε ο κ. Nico Gariboldi, ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη και την ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.

Η συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Στα τέλη του Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Pfizer Αλμπέρτο Μπουρλά.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης, ένα χρόνο πριν ανακοινώθηκε το επιχειρηματικό σχέδιο της Pfizer να επιλέξει την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας με εφαρμογές στην υγεία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο το πλάνο αυτό έγινε πραγματικότητα και από τον περασμένο Μάιο το κέντρο αυτό είναι ήδη σε λειτουργία.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η πρόοδος της επένδυσης αυτής όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη κρίση αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκε και ο στόχος των 200 εργαζομένων του 2021 επιχειρείται να επιτευχθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ενώ ήδη έχουν προσληφθεί 30 εργαζόμενοι και έχουν προκηρυχθεί περίπου 60 θέσεις εργασίας ως σήμερα.

Παράλληλα, υπάρχει και συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για δυνατότητες καριέρας και την στελέχωση του κέντρου, σε θέσεις που αφορούν απόφοιτους Computer Sciences, Information Technology, Engineering and Electronics, εφαρμοσμένα Μαθηματικά κλπ.

Η επένδυση αυτή συμβάλει και στο brain gain καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού και ήδη έχουν προσληφθεί στο κέντρο της Pfizer Έλληνες επιστήμονες που δούλευαν σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία κλπ.

Η πολυεθνική σχεδιάζει να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, με στόχο να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.