Με αναδρομή στις λαμπρές ιστορικές της στιγμές και στην προσφορά της στην κοινωνία και την πατρίδα η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης  (ΕΣΗΕΜ-Θ)γιόρτασε σήμερα τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, παράλληλα με την καθιερωμένη κοπή της πίτας για το νέο έτος.

«Η ΕΣΗΕΜ-Θ συνύφανε την πορεία της με την ιστορία της χώρας και ιδιαίτερα με την ιστορία της Θεσσαλονίκης . Η λειτουργία της επηρεάστηκε από τις πιο μεγάλες και πιο δύσκολες στιγμές της  νεότερης ιστορίας μας, τις οποίες όμως και η Ένωση επηρέασε σε σημαντικό βαθμό», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στα πρώτα βήματα της Ένωσης.

«Λίγους μήνες μετά τη μικρασιατική καταστροφή τέσσερις συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι -ήταν ο Πέτρος Λούβαρης, ο Θεόδωρος Ρηγινός, ο Βασίλειος Οικονόμου και ο Αντώνιος Θεοδωρίδης- ξεκίνησαν στα τέλη του 1922  την προσπάθεια να οργανωθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος σε σωματείο και καθόρισαν ιδρυτική γενική συνέλευση. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα στις 6 Ιανουαρίου του 1923, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων.

Εγκρίθηκε τότε το πρώτο καταστατικό και εκλέχτηκε η προσωρινή πρώτη διοίκηση της Ένωσης, όπως ονομάστηκε τότε Ένωσις Συντακτών Θεσσαλονίκης», είπε, ενώ αναφέρθηκε και «στους συναδέλφους μας που εξοντώθηκαν μαζί με 50.000 Εβραίους συμπολίτες μας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανάμεσά τους τρεις διακεκριμένοι συνάδελφοί μας».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ-HELEXPO, χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Σωκράτης Φάμμελος, Κώστας Ζουράρις, Λεωνίδας Στολτίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης.

Παρέστησαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Χάρης Καστανίδης, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας και εκπρόσωποι οργανισμών, φορέων της πόλης και των σωμάτων ασφαλείας.

Χαιρετισμοί από ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών

Εκτός από τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και των τοπικών αρχών χαιρετισμούς απηύθυναν:

  • Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, που αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο, που επιτελεί η ΕΣΗΕΜ-Θ στο καινούργιο τοπίο της Ενημέρωσης που έχει διαμορφωθεί.
  • Ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Γαβαλάς, που τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο της ΕΣΗΕΜ-Θ στο πεδίο της Ευρώπης και ιδίως των Βαλκανίων. Απένειμε μάλιστα στην ΕΣΗΕΜ-Θ το Αργυρό Μετάλλιο του Ξενοφώντα, που αποτελεί την ανώτερη τιμητική διάκριση της ΕΣΗΕΑ.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Γαβαλάς, ενώ απονέμει στην ΕΣΗΕΜ-Θ το Αργυρό Μετάλλιο του Ξενοφώντα, που αποτελεί την ανώτερη τιμητική διάκριση της ΕΣΗΕΑ.
  • Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, Γιώργος Τσιγκλιφύσης, που παρέδωσε στην ΕΣΗΕΜ-Θ ντοκουμέντο του 1942 που μαρτυρεί τη διαχρονική συνεργασία των δύο ενώσεων.
  • O Κώστας Θεοδωρόπουλος εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ, που ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ όλων των ενώσεων,
  • Η Δέσποινα Μπόκου, πρόεδρος της ΕΠΗΕΘ, που τόνισε την ενότητα ως βασικό χαρακτηριστικό της συμπόρευσης των ενώσεων όλων των εργαζομένων.
  • Ο πρόεδρος του ΤΥΠ Θεσσαλονίκης του ΕΔΟΕΑΠ Αναστάσιος Φωκιανίδης, που τόνισε την προσήλωση στην αρχή της αλληλεγγύης ως οδηγού για τη διαδρομή των ενώσεων.
  • Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων «’Ξενοφών» Δημήτρης Χορταριάς, που αναφέρθηκε στη συστράτευση όλων των ενώσεων υπέρ του αυτού του νέου εγχειρήματος.

Το φλουρί της βασιλόπιτας ήταν στο κομμάτι της Εκκλησίας, ενώ τα δώρα που κληρώθηκαν κέρδισαν οι συνάδελφοι, Νίκος Μόσχοβος και Θάνος Καληώρας.