Τα κορυφαία και επείγοντα θέματα, που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας αναδείχτηκαν σε ευρεία τηλεδιάσκεψη, που οργάνωσε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση.

Στην χθεσινή κοινή συνεδρίαση των παραπάνω οργανώσεων έγιναν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ενόψει των δύσκολων καταστάσεων εξαιτίας της πανδημίας και προέκυψε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Επίσης αναφέρθηκε ότι βρίσκεται προς επεξεργασία ένα σύστημα, από το οποίο θα αντλούνται αυτόματα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που δέχτηκε από τα μέλη και τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μανδρίνο, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική την πρόσκληση των φορέων και πρότεινε τη διοργάνωση ενός συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν και θα προταθούν αναπτυξιακές πολιτικές.
Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις ενόψει των δύσκολων καταστάσεων εξαιτίας της πανδημίας και τόνισε πως δίνεται έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται προς επεξεργασία ένα σύστημα από το οποίο θα αντλούνται αυτόματα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες
Επίσης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και στα επόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο σχεδιασμός των οποίων θα είναι έτοιμος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προς εφαρμογή.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Η ραχοκοκκαλιά της χώρας

Ανέφερε ότι η ραχοκοκαλιά της χώρας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δίνουν βαρύτητα για να τις στηρίξουν, προκειμένου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτελέσουν πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Τα μέλη των φορέων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την οικονομική ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου και την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης που είχε διάρκεια δύο ωρών τέθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, τα επιδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ), οι φορολογικές ενισχύσεις και η πράσινη ανάπτυξη.
Την συνεδρίαση χαιρέτησαν και τοποθετήθηκαν για τα μείζονα θέματα της επιχειρηματικότητας ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Κοσμήτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ κ.Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο τέως Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελλαδος κ. Ζούρος, ο εκ των αντιπροέδρων του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος κ. Π. Καρδαράς και άλλοι εκπρόσωποι επιμέρους κλάδων.
Η όλη διοργάνωση χαιρετίστηκε ως αξιέπαινη πρωτοβουλία και εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών της Ένωσης Επιχειρηματιών Ελλάδος για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου.

Από την χθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού και Ναυτιλίας και της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση.