Η ασταμάτητη αύξηση του ρυθμού της διασποράς του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπως φάνηκε από την χθεσινή ανακοίνωση του ΑΠΘ για το ιϊκό φορτίο στα λύματα, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες και στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας έφτασε σήμερα εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη και έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Η σύσκεψη άρχισε στις 9.30 π.μ.στα γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών με στόχο να εξεταστεί η εικόνα της ετοιμότητας στα νοσοκομεία και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Η ανησυχία εντείνεται και από τον αριθμό των νεκρών, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 41 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους χθες, αρκετοί από τους οποίους στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ καταγράφηκαν 652 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, έναντι 588 στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά  2.384 κρούσματα της νόσου covid-19 στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60.570, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες.

Τα 4.510 (7,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16.382 (27%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 263 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 71 (27%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 336 ασθενείς.

Σε 24 ώρες έχουμε 41 καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα, 351 (40,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι γιατροί και νοσηλευτές σε μεγάλη ανησυχία

ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, περιέγραψε την κατάσταση ως οριακή, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.

“Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. . Η ΜΕΘ για τον κορωνοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας”, επισήμανε.

Ανάλογες αναφορές γίνονται και από το νοσηλευτικό προσωπικό, που μαζί με τους γιατρούς δίνει καθημερινά επίπονες και επώδυνες  μάχες  για την διάσωση συνανθρώπων.

Αργότερα οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ προέβησαν σε διάψευση των  αναφορών περί διαλογής ασθενών, αναφέροντας ότι υπήρχαν 7 κλίνες κενές, αλλά μέχρι το βράδυ η κατάσταση άλλαξε.

Αυτός είναι ο λόγος της εσπευσμένης άφιξης του κ. Κικίλια στη Θεσσαλονίκη.