Την διαβεβαίωση ότι το μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει εντός του 2024 έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την υπογραφή της σύμβασης για την συντήρηση και λειτουργία του όλου έργου.

«Είμαστε σίγουροι ότι το μετρό Θεσσαλονίκης μπαίνει στην τελική ευθεία και κάνουμε το τελικό βήμα για να παραδώσουμε, επιτέλους, το μετρό της Θεσσαλονίκης εντός του 2024», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για τη «λειτουργία και συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης» με την κοινοπραξία TΗΕΜΑ Α.Ε.,

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον σταθμό Αγία Σοφία του μετρό Θεσσαλονίκης, που εμφανίζει εντυπωσιακή εικόνα και φιλοξενεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Πίσω ακριβώς από τον σταθμό έχει διαμορφωθεί η Πλατεία Μακεδονομάχων, ενώ στο τέλος της διαμορφωμένης περιοχής λειτουργεί μια παιδική χαρά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τηρήθηκε και τηρείται η δέσμευση που είχε δοθεί για «μετρό και αρχαία». Παράλληλα, μίλησε για τις δύο εταιρείες από το εξωτερικό, τονίζοντας:

«Τολμούμε να φέρουμε την ιδιωτική τεχνογνωσία για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία (σ.σ.: του μετρό) και να εξασφαλίσουμε ότι, για όσο διαρκεί η σύμβαση, θα είναι εξασφαλισμένη η συντήρηση».

Η αναφορά στη συντήρηση μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς ο πρωθυπουργός μίλησε για «πρόσφατα γεγονότα που επανέφεραν στη μνήμη μας αμαρτίες του παρελθόντος, όπου δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν υπόλογος για τη συντήρηση των έργων που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι».

Επιμένει για την κατασκευή του Flyover

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο flyover στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί έργο που θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης.

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. Το μετρό αποτελεί απτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εγγυάται πως το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως «η Θεσσαλονίκη το 2024 θα αποκτήσει και θα λειτουργεί το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη».

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης εξήλθε του χώρου της εκδήλωσης και περιηγήθηκε στην ανακαινισμένη πλατεία Μακεδονομάχων, πάνω από τον σταθμό του μετρό στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιάννης Ξιφαράς, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, βουλευτές, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Μέτρο» Νίκος Κουρέτας και εκπρόσωποι της αναδόχου κοινοπραξίας (TΗΕΜΑ Α.Ε.).

Τη σύμβαση υπέγραψαν, παρουσία του πρωθυπουργού, εκ μέρους της «Ελληνικό Μέτρο», ο διευθύνων σύμβουλός της Νίκος Κουρέτας και εκ μέρους της κοινοπραξίας οι Arrigo Giana (ATM), Renaud Beziade (Egis) και Carlo Bianko (Thema Α.Ε.).

Η σύμβαση, ύψους 250 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια 11 χρόνων.

(Βίιντεο: Thestival.gr)