Για την αρχή του τέλους της πανδημίας, «αυτού του πολέμου», έκανε λόγο ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης αμέσως μετά τον εμβολιασμό του και ευχήθηκε «να συμμετάσχουμε όλοι σ’ αυτήν την προσπάθεια για να γλιτώσουμε απ’ αυτή την πανδημία».

Οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη άρχισαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί με πρώτους τους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, που έδωσαν το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Όλο και περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, αν και ορισμένοι επισημαίνουν ότι δεν χρειάζονται τόσοι πανηγυρισμοί και αυξημένη καλλιέργεια εμπιστοσύνης απέναντι στην εξάλειψη της πανδημίας, καθώς το εμβόλιο, σύμφωνα και με τους διεθνείς οργανισμούς, δεν θεωρείται πανάκεια και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Για «μέρα γιορτής» και «θρίαμβο της επιστήμης, μιας και το εμβόλιο για πρώτη φορά στην ιστορία κατάφερε και ολοκληρώθηκε σε ελάχιστους μήνες», έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Κωτσιόπουλος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκε.

«Είναι μια μέρα χαράς και θέλω να κρατήσουμε το μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και προσοχής για τους επόμενους μήνες», τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος και δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που σήμερα ξεκίνησε από το ΑΧΕΠΑ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα».

«Εμβολιάζουμε πρώτα τους υγειονομικούς για να τους κρατήσουμε ασφαλείς, για να κρατήσουμε τους ασθενείς μας ασφαλείς με ένα εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές, έχει περάσει από όλα τα στάδια της αδειοδότησης και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να ατενίσουμε την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας και πρόσθεσε: «Πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα πρέπει για τους επόμενους μήνες να δείξουμε υπομονή και να κρατήσουμε τις συστάσεις των ειδικών, ούτως ώστε να μην έχουμε κι ένα τρίτο κύμα της πανδημίας».

Θα εμβολιαστούν 500 υγειονομικοί στο ΑΧΕΠΑ

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εμβολιαστούν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου περίπου 500 υγειονομικοί, ρυθμός που σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη θα επιταχυνθεί ανάλογα με τις οδηγίες του υπουργείου. «Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πιστεύουμε ότι θα τελειώσουμε με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών του νοσοκομείου», σημείωσε και δήλωσε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή των υγειονομικών στους εμβολιασμούς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμετοχή θα βελτιωθεί.

«Είναι ένα ασφαλές εμβόλιο. Εδώ είμαστε για να πείσουμε τον κόσμο, όταν θα δοθεί η ευκαιρία, όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατί αυτό θα είναι το όπλο για να περάσουμε ξανά στην κανονικότητά μας. Να ξαναζήσουμε ελεύθεροι», επισήμανε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19, ο οποίος μαζί με τον νοσηλευτή Γιάννη Ιστίκογλου ήταν οι δύο πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο στη βόρεια Ελλάδα. Συνολικά, αναμένεται να εμβολιαστούν, σήμερα, στο ΑΧΕΠΑ 60 άτομα.

Τυχερός που έκανε το εμβόλιο διότι το ιικό φορτίο στο νοσοκομείο είναι αρκετά υψηλό, δήλωσε ο κ. Ιστίκογλου. «Πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι, είναι ένα ασφαλές, εγκεκριμένο και αποτελεσματικό εμβόλιο και το γνωρίζουν πολύ καλά οι υγειονομικοί και γι’ αυτό τον λόγο επιθυμούν να το κάνουν όλοι», τόνισε ο κ. Ιστίκογλου, ο οποίος, όπως είπε, είναι ο παλαιότερος νοσηλευτής λοιμώξεων στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Πριν από λίγο έκανα το εμβόλιο κι όπως με βλέπετε δεν κατάλαβα τίποτα. Είμαι μια χαρά», δήλωσε ο κ. Ιστίκογλου, ενώ ερωτηθείς για το αν οι συνάδελφοί του είναι διατεθειμένοι να εμβολιαστούν σημείωσε: «Απ’ ό,τι γνωρίζω, το μεγαλύτερο ποσοστό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστεί, πάνω από το 70% των υγειονομικών του νοσοκομείου», ενώ υπάρχουν κι αυτοί που έχουν περάσει ήδη covid και δεν είναι στην κατηγορία αυτών που θα εμβολιαστούν άμεσα.

Παρόντες στους πρώτους εμβολιασμούς ήταν ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτριος Τσαλικάκης και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Νωρίτερα έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αεροσκάφος τύπου cargo, που μετέφερε τα εμβόλια που έχουν προορισμό τρεις περιοχές της βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Στη συνέχεια, φορτώθηκαν σε τρία βανάκια και αναχώρησαν για τον προορισμό τους, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, τα Ιωάννινα και την Καρδίτσα.