Χωρίς ισχυρά τεκμήρια και με αποδυναμωμένα αποδεικτικά στοιχεία εμφανίζεται η υπόθεση των 18 κατηγορουμένων για όσα αποκαλύφθηκαν με τα ρυμουλκά σκάφη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, καθώς οι 11 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση μετά τις απολογίες τους στην ειδική ανακρίτρια, κάτι που δείχνει ότι δύσκολα θα “σταθούν” στις δικαστικές αίθουσες οι κατηγορίες σε  βαθμό κακουργήματος.
Οπωσδήποτε δεν προδικάζεται οποιαδήποτε έκβαση της υπόθεσης, αλλά προφανώς η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι δεν πρόκειται για μέλη “μαφίας”, όπως αρχικά παρουσιάστηκαν οι συλληφθέντες, ούτε για στελέχη εγκληματικής οργάνωσης, ούτε για επικίνδυνα άτομα και ύποπτα για φυγή στο εξωτερικό.

Αντίθετα μετά την καταβολή χρηματικής εγγυοδοσίας, ύψους 50.000 ευρώ, αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη . Οι επτά συγκατηγορούμενοι υπάλληλοί τους αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό όρο την καταβολή εγγύησης 2.000 ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Τη «σκυτάλη» των απολογιών παίρνουν αύριο το πρωί ο επί σειρά ετών κεντρικός λιμενάρχης της Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του λιμένα της πόλης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, οι τέσσερις κατηγορούμενοι πλοιοκτήτες αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κακουργηματικές πράξεις της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης. Όπως έγινε γνωστό, επισήμαναν ότι δεν τεκμηριώνεται οικονομία ζημία εις βάρος της φερόμενης ως θιγόμενης εταιρείας, την οποία κατονόμασαν ως υπαίτια για την εμπλοκή τους στην συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα όσα τους καταλογίζει το κατηγορητήριο περί χρηματισμού πλοηγών του λιμανιού, οι τέσσερις πλοιοκτήτες φέρεται να μίλησαν για «φιλοδωρήματα», μικρή κλίμακας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έθιμο», δηλαδή είναι κάτι σύνηθες. Ερωτηθέντες, δε, για οικονομικά ωφελήματα που φέρεται να εισέπραττε σε μηναία βάση ο κεντρικός λιμενάρχης, κατά πληροφορίες, τονίστηκε ότι επρόκειτο για ποσά που συνδέονταν με την αγορά εξοπλισμού.

Από την άλλη, οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων εταιρειών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν στις απολογίες τους ότι εκτελούσαν απλά εντολές, ενώ αρνήθηκαν το σύνολο των κατηγοριών που τους καταλογίζονται.

Στο γραφείο της ίδιας ανακρίτριας βρίσκονται σήμερα Κυριακή για τις απολογίες τους ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του ίδιου λιμένα που συνελήφθησαν κατά την ίδια επιχείρησης των «αδιάφθορων» των Σωμάτων Ασφαλείας και ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία. Σύμφωνα με τη δίωξη που τους ασκήθηκε κατηγορούνται, εκτός από εγκληματική οργάνωση και εκβίαση, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροληψία υπαλλήλου, σε βαθμό κακουργήματος.

Τι αναφέρουν οι δικηγόροι

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αντικειμενική υπόσταση αδικήματος, διότι πρόκειται περί οικονομικών ενδιαφερόντων και συμφερόντων, τα οποία η μια πλευρά προσπαθεί να υποστηρίξει δια της υποβολής εγκλήσεως.

Η υπόθεση δεν μπορεί να σταθεί ποινικά, τόνισε ο ένας εκ των συνηγόρων υπερασπιστής Δημήτρης Τσάκος και πρόσθεσε πως «όσα αναφέρονται δεν είναι υπό την έννοια της δωροδοκίας για να παραβεί κάποιος τα καθήκοντα του ή μέσα στα καθήκοντα του». Έκανε λόγο για μια εθιμική κατάσταση που ήταν μια προσφορά χωρίς να συνδυάζεται με τις ενέργειες ή τα καθήκοντα ή να αντίκειται στα καθήκοντα υπαλλήλων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός από τους  βασικούς κατηγορουμένους Στυλιανός Βουδούρης απέδωσε τον όλο θόρυβο στα πλαίσια των ανταγωνιστικών κινήσεων και πρόσθεσε ότι στο τέλος θα καταδειχτεί ότι “ο καταγγέλλων εκμεταλλεύτηκε μια πάγια κατάσταση δεκαετιών προκειμένου να προωθήσει δικές του ανυπόστατες αξιώσεις”.