Με συσκέψεις και εγκυκλίους οι εισαγγελικές, αστυνομικές και αθλητικές αρχές επιχειρούν να κατευνάσουν την οργή της κοινής γνώμης για το άγριο έγκλημα με θύμα τον 19χρονο Άλκη Καμπανό στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

Στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έγινε “ευρεία σύσκεψη” με συμμετοχή παραγόντων του αθλητισμού και των διωκτικών αρχών, ενώ ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ένας  συνάδελφός του της αθλητικής δικαιοσύνης έστειλαν εγκυκλίους προς τις εισαγγελίες της χώρας.

Έτσι για μια ακόμη φορά και εφόσον το θέμα “είναι ζεστό” προσπαθούν όλοι να κάνουν το καθήκον τους και να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν τον νόμο, αλλά η κοινωνία θα ζήσει μια από τα ίδια, όπως επί δεκαετίες.

Αν ήθελαν πραγματικά να δώσουν δραστικές λύσεις θα ξήλωναν άμεσα τα στέκια των συνδέσμων, όπου, όπως αποδείχθηκε εκκολάπτονται δράστες βιαίων πράξεων, ακροδεξιοί τραμπούκοι και αδίστακτοι χούλιγκανς.

Κάνουν συσκέψεις και μετά προχωρούν σε δηλώσεις και σε κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα, ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα σε αυτή την φάση και μετά από ένα διάστημα να έχουμε τα ίδια με σπασίματα και εισβολές στους αγωνιστικούς χώρους.

Τι ζήτησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης

Να ασκούν διαρκείς ελέγχους στους οπαδούς και σε ακραίες συμπεριφορές που εκδηλώνονται, αλλά και να αποφεύγουν εμπρηστικές δηλώσεις οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις, κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας τους εκπροσώπους αθλητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου, στη Χαριλάου.

Η σύσκεψη διεξήχθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο προϊστάμενός της Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ Άρης Θόδωρος Καρυπίδης και ο πρόεδρος του Γ.Σ. Ηρακλής Φώτης Θέος, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα αξιωματικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης.

Μ. Γκαγκάτσης: Ειλικρινή συλλυπητήρια

Δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης (διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα) έκανε μόνο ο κ. Μ. Γκαγκάτσης, ο οποίος απηύθυνε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 19χρονου Άλκη, τον οποίο, όπως είπε, «όλοι βλέπουμε σαν δικό μας παιδί».

Αναφερόμενος στον 23χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία του άτυχου νέου, ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέφρασε την αποστροφή του «για τον δολοφόνο που αυτοχαρακτηρίζεται ως οπαδός του ΠΑΟΚ». «Είναι ένας εγκληματίας» πρόσθεσε «και δεν έχει καμιά σχέση, σε καμία περίπτωση, με τον ΠΑΟΚ, έναν σύλλογο που έχει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο και πρεσβεύει κάτι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό εδώ».

Ο ίδιος δήλωσε ότι μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ‘Αρης υπάρχει κλίμα ηρεμίας, ενώ  αναφερόμενος στη σύσκεψη και τις θέσεις που κατατέθηκαν είπε τα εξής: «Εξηγήσαμε από κοινού ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες και δεν έχουν σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με το ποδόσφαιρο, απλώς υπό την ομπρέλα και με το όχημα του οπαδικού κινήματος βρίσκουν και κάνουν αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές που φτάνουν ως τις δολοφονίες ανθρώπων». «Από εκεί και πέρα» συμπλήρωσε ο κ. Γκαγκάτσης «είναι ώρα να μιλήσει η Δικαιοσύνη και για τον δολοφόνο και για τους συνεργούς του, που ελπίζουμε να βρεθούν το συντομότερο δυνατό και η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου 

Με στόχο την αποτροπή της συνέχισης εγκληματικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, απέστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας ζητώντας την εγρήγορσή τους για την πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων βίας.

Την ίδια στιγμή, με παραγγελία του Αθλητικού Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ξεκίνησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις. Αφορμή για την παραγγελία αυτή του κ. Σπυρόπουλου αποτέλεσε η τραγική δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσονται και οι έφοδοι σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας τού Αρείου Πάγου απευθύνει αυστηρές συστάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με αθλητικό υπόβαθρο και ζητεί από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να αξιοποιούν όλα τα νόμιμα μέσα και να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κοκκινάκης, όταν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και οι υπαίτιοι να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά των δραστών οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Έλεγχος νομιμότητας σε «λέσχες φιλάθλων»

Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εφιστά την προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών για τον έλεγχο της νομιμότητας σε «λέσχες φιλάθλων», αναφέροντας μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του τα εξής: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από “οπαδικά” κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί “ως φίλαθλοι” σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν “ορμητήρια” των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Ακόμη, όπως επισημαίνει ο κ. Κοκκινάκης με αφορμή την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη , «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με “οπαδικά” κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών». Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών».

Επίσης αναφέρει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα 30 ημερών και επισημαίνει ότι η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν συνιστά επιβαρυντική περίσταση και δεν θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας και ακόμη θα πρέπει να τους απαγορεύεται η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων ακόμη και έως πέντε έτη.