Παρότι δεν αναφέρεται ολοκληρωμένη παραβίαση του χώρου, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας, στο υπόγειο της της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, ούτε υπήρξε θέμα διαρροής επικίνδυνου υλικού, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν υπήρξε ζημία και αν σημειώθηκε επικίνδυνη βλάβη, ύστερα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί «απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ενέργεια έγινε από κουκουλοφόρους για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος.

Με εντολή προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής, ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας,δήλωσε ότι πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο κ. Φείδας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα και συναγερμός.

Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους»,πρόσθεσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.

Η πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής: Καμία παραβίαση στον πυρηνικό αντιδραστήρα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, και καθηγήτρια του στον τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, σχετικά με το τι συνέβη με τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, η κ. Ιωαννίδου υπογράμμισε : «Στον χώρο όπου φυλάσσεται η πειραματική διάταξη δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροής, ανάφλεξης ή έκρηξης και φυσικά επικινδυνότητας για κανέναν φοιτητή ή πολίτη».

Πρόσθεσε  ότι ο χώρος όπου φυλάσσεται η πειραματική διάταξη, η οποία είναι φοιτητική και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, «ουδέποτε παραβιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια και για να φτάσεις εκεί υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας. Υπάρχουν διπλές πόρτες υπάρχουν χώροι καλά φυλασσόμενοι χώροι που δεν παραβιάζονται εύκολα και που φυσικά ουδέποτε παραβιάστηκαν. Ας ηρεμήσουμε λίγο για να μην γράφονται και πράγματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».

Ανησυχία πολιτών και κατάπληξη για δηλώσεις καθηγητών

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του ΑΠΘ οι πολίτες ανησυχούν για την όλη κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τονίζοντας ότι δίνεται η εικόνα πως πρόκειται για ξέφραγο αμπέλι.

Προσθέτουν μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιους χώρους οι καταληψίες και οι εξωπανεπιστημιακοί αντιεξουσιαστές, που επί δεκαετίες κρατούν σε ομηρία τις σχολές και εμποδίζουν την διεξαγωγή μαθημάτων και εργαστηρίων. Προκαλεί μάλιστα κατάπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που ενθαρρύνουν τους καταληψίες και εκφράζουν συμπαράσταση σε όσους συλλαμβάνονται για φθορές και άλλα αδικήματα στο ΑΠΘ.

Οι  ανησυχίες των πολιτών έρχονται σε ευθεία γραμμή με τον τρόπο, που ενεργούν οι εισαγγελικές αρχές, αξιώνοντας την εμπέδωση της τάξης στους πανεπιστημιακούς χώρους και την αποτροπή κάθε κινδύνου για την δημόσια υγεία. Ως προς τις απαράδεκτες δηλώσεις καθηγητών τονίζουν ότι γίνονται ώστε να καλυφθεί το “μπάχαλο” στο ΑΠΘ και οι ίδιοι να αποσείσουν τυχόν ευθύνες για την αδυναμία τους να επιβάλλουν την τάξη και την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.