Νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε ακραίες ομάδες φοιτητών και μαθητών έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, δίνοντας εικόνες ντροπής σε όλη την Ελλάδα και προκαλώντας ερωτήματα για το πως εκτρέφονται τέτοιες φατρίες μέσα σε σχολεία με ακραίες απόψεις και βίαιες συμπεριφορές.

Η κατάσταση εκτραχύνεται καθώς υπεισέρχονται παράγοντες κομματικής εκμετάλλευσης, είτε από την μια είτε από την άλλη πλευρά με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης, αφ ενός από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ προς τους φοιτητές και αφ ετέρου από την Χρυσή Αυγή και άλλα ακροδεξιά σχήματα.

Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι έχουν παρεισφρήσει και άλλα ακροδεξιά στοιχεία, εξωσχολικοί και πρωταγωνιστές επεισοδίων σε άλλα σημεία της πόλης, που οργανώθηκαν έχοντας ρόπαλα και πέτρες.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί “αντιφασιστική συγκέντρωση” έξω από το σχολικό συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης από μέλη φοιτητικών συλλόγων, όπως αυτοχαρακτηρίζονταν, εκεί όπου χθες το πρωί σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Οι συγκεντρωμένοι είχαν αναρτήσει ένα μεγάλο πανό που γράφει “Έξω οι φασίστες από τα σχολεία” και μοίραζαν ανακοινώσεις στους μαθητές που έμπαιναν στο σχολείο.

Οι φοιτητές έφτασαν έξω από το σχολείο φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού, καθώς χτες ομάδα ακροδεξιών μαθητών επιτέθηκε σε μέλη πορείας, που είχε φτάσει έξω από το σχολείο.

«Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε του σχολείου, του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ που χθες έγιναν μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού φασιστικής επίθεσης από περιθωριακά στοιχεία, που από τον προαύλιο χώρο του σχολείου επιτέθηκαν σε συγκέντρωση φοιτητών. Είναι ένα απόλυτα καταδικαστέο περιστατικό. Ένα περιστατικό που δείχνει και με τον τρόπο που έγινε, κουκούλες, κράνη, ότι αυτοί που το οργάνωσαν δεν έχουν καμία σχέση με τους μαθητές και τους αγώνες τους», είχε δηλώσει ο γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, Γιάννης Βασιλειάδης

Φραστικές επιθέσεις και μολότοφ

Ωστόσο υπήρξε και νέα ένταση, στιγμιαία. Συγκεκριμένα, μαθήτρια επιτέθηκε με ύβρεις σε κοπέλα – μέλος της ΚΝΕ που μοίραζε ανακοινώσεις, προσπαθώντας μάλιστα να της αρπάξει τα χαρτιά.

Αυτό γενικεύτηκε, με αρκετούς μαθητές να επιτίθενται λεκτικά στους φοιτητές, και η κατάσταση τελικά να εκτραχύνεται παρά την παρέμβαση της αστυνομίας, που έριξε βομβίδες κρότου – λάμψης, ενώ έπεσαν και ορισμένες μολότοφ από την πλευρά των συμπλεκομένων.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων στις 28/9 από φασιστοειδή, περιθωριακά στοιχεία που καμία σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και το μαθητικό κίνημα, έξω από σχολεία της Σταυρούπολης . Οι μαθητές της Σταυρούπολης και της Θεσσαλονίκης τους έχουν απομονώσει στην πράξη στα σχολεία τους. Γγνωρίζουμε πολύ καλά τον ρόλο των φασιστών στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές. Γνωρίζουμε ότι τους ενοχλεί η δράση των μαθητικών συμβουλίων, των φοιτητικών συλλόγων όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τους ενοχλεί η οργάνωσή μας, οι συνελεύσεις μας , όταν πιστεύουμε στη δύναμη μας».