Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο την έναρξη δύο μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της ενέργειας και της νανοτεχνολογίας.

Το πρώτο αφορά στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικά εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, που θα κατασκευάζει εργοστάσιο στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, το πρώτο στο είδος του στον κόσμο.

Η πρώτη αναγγελία του έργου έγινε με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE – A), Στέργιου Λογοθετίδη, στο πλαίσιο της προηγούμενης ΔΕΘ, για τις εφαρμογές των Αγροβολταϊκών (Agrivoltaics).

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους άνω των 21 εκατ. ευρώ, την οποία ενέκρινε και θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ και μέσω αυτής, όχι μόνο θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας, αλλά «θα δοθεί το σύνθημα, για τη δημιουργία άλλων 50-100 αντίστοιχων εργοστασίων σε όλο τον κόσμο την επόμενη 10ετία με 15ετία», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μείωση του κόστους πώλησης και αγοράς

«Με τη μαζική παραγωγή των εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στο εργοστάσιο των Ταγαράδων, θα πετύχουμε μείωση του κόστους πώλησης και αγοράς τους, από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ως και τρεις φορές χαμηλότερο τουλάχιστον, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοσή τους από τα 40 watt/τ.μ. σήμερα, θα κυμαίνεται από 60 έως και 100 watt/τ.μ.».

Το προαναφερόμενο Project, αποτελεί ερευνητική πρόταση που κατατέθηκε τον Απρίλιο από 15 φορείς, έξι από τη Θεσσαλονίκη και εννέα από την ΕΕ (μεταξύ άλλων από Γερμανία, Ουγγαρία, Γαλλία και Αγγλία) και με συντονιστή την εταιρεία ΟΕΤ.

Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, είναι ουσιαστικά επιφάνειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν να ενσωματωθούν οπουδήποτε και σε οτιδήποτε χωράει ο νους, από κτίρια, τέντες, παράθυρα και ρούχα, μέχρι θερμοκήπια και αυτοκίνητα, προσφέροντας ενεργειακή αυτονομία, σε μεγάλο βαθμό, κάτι που είναι και ζητούμενο στην εποχή μας», σημείωσε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αργύρης Λασκαράκης, υπεύθυνος της ομάδας των οργανικών υλικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN.

Βασίζονται στο φαινόμενο της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, λειτουργούν καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρέχοντας έτσι πιο σταθερό ρεύμα, μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε κυρτή, είτε φορητή και να καλύψουν κάθε αισθητική που κάποιος θέλει να πετύχει, αφού εκτυπώνονται σε διάφορα χρώματα, σχήματα και σχέδια.

Έργο με συνεταίρους 14 βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς

Το ευρωπαϊκό έργο για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ονομάζεται Flex2Energy, έχει προϋπολογισμό 21,2 εκατ. ευρώ και έχει συνεταίρους 14 βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς, έξι από Ελλάδα (ΟΕΤ, που έχει και τον συντονισμό, Alumil, ΑΠΘ, HOPE-A, Depia, Κυριακίδης), τρεις από Γαλλία, δύο από Γερμανία κι από έναν από Ουγγαρία, Λιθουανία, Ιταλία και Ρουμανία. Στόχος, η ενίσχυση της πράσινης βιομηχανίας, της πράσινης ενέργειας και των ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων.

Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς από… 3D εκτυπωτή στη Θεσσαλονίκη-4

Νανοτεχνολογία με κέντρο έρευνας και τεχνολογίας

Το δεύτερο εμβληματικό έργο που έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύμπλεγμα έρευνας και τεχνολογίας είναι το COPE-Nano, που συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ, με συμμετέχοντες φορείς διεθνούς αριστείας όπως τα πανεπιστήμια Κέμπριτζ και Μπορντό και προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (50% από την Ε.Ε., 50% εθνική χρηματοδότηση).

Το COPE-Nano θα επεκτείνει το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο κέντρο αριστείας στη Θεσσαλονίκη. «Αναβαθμιζόμαστε, με καινούργιες υποδομές, καινούργια κτίρια, για βασική, εφαρμοσμέν

η και βιομηχανική έρευνα αιχμής στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, της βιοηλεκτρονικής, της νανοηλεκτρονικής. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς θα δημιουργούνται νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία, νέα προϊόντα, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν ειδικά στην Ελλάδα», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, καθώς και πρόεδρος της εταιρείας ΟΕΤ (Organic Electronics Technologies).

Και τα δύο έργα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντελεστών, 70-100 θέσεις σε κάθε έργο. Όπως σημειώνεται, οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν να βρει δουλειά εξειδικευμένο και επιστημονικό δυναμικό από την Ελλάδα, αλλά και στο brain gain, δηλαδή την επιστροφή έμπειρων στελεχών που εργάζονται τώρα στο εξωτερικό.