Ως υποδείγματα επαγγελματισμού και αξιοσύνης αναδεικνύονται οι δύο αστυνομικοί  Λάζαρος Ευαγγελίδης και Λεωνίδας Σαραβάς, που έσωσαν τα δίδυμα παιδιά στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης, βγάζοντάς τα μέσα από το αυτοκίνητο του 62χρονου, ο οποίος είχε ανοίξει φιάλη υγραερίου με πρόθεση αυτοκτονίας. 

Οι δύο αστυνομικοί έλαβαν πρώτοι το σήμα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και έφτασαν έξω από το σπίτι όπου βρίσκονταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο του 62χρονου και χάρη στην άμεση επέμβασή τους και με κίνδυνο της ζωής τους, κατάφεραν να σώσουν τα δύο παιδιά και τον πατέρα τους.

Είναι πολλοί αυτοί σήμερα, που εκφράζουν συγχαρητήρια και αισθήματα εκτίμησης προς τους δύο αστυνομικούς, οι οποίοι βέβαια έδειξαν σεμνότητα και είπαν ότι και άλλοι συνάδελφοί τους θα έκαναν το ίδιο, αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. Σε τηλεοπτικές εκπομπές μίλησαν και οι δύο και έδειξαν όχι μόνο την μεγάλη σημασία της επέμβασής τους, αλλά και ένα αξιοσημείωτο επίπεδο διατύπωσης σκέψεων και εκφοράς λόγου, κάτι, που είναι τιμητικό για όλο το σώμα της αστυνομίας.

Οι δύο αστυνομικοί περιέγραψαν καρέ – καρέ όσα κλήθηκαν να διαχειριστούν στο αδιανόητο περιστατικό, την εικόνα που αντίκρισαν μόλις έφτασαν επί τόπου, τις προσπάθειες να σπάσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου για να σώσουν τα άτομα, αλλά και τη στιγμή που είδαν ανοιχτή την φιάλη υγραερίου, το αυτοσχέδιο σωληνάκι του 62χρονου στο παράθυρο και δίπλα του τους αναπτήρες.

Ο 62χρονος διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροήν, απόπειρα έκρηξης από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, σωματική βλάβη εις βάρος συζύγου κατ’ εξακολούθηση, απειλή εις βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου και παράνομη οπλοφορία.

Ο κατηγορούμενος, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί και παραμένει υπό κράτηση.

Από τύχη οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο Μελισσοχώρι

Εκείνο το βράδυ οι δύο αστυνομικοί έκαναν περιπολίες στον Λαγκαδά και, τρία λεπτά προτού δεχθούν την επίμαχη κλήση, βρίσκονταν στο Μελισσοχώρι. Αυτό σημαίνει ότι στη διάσωση του πατέρα και των δύο δίδυμων παιδιών του σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τύχη.

Ο αστυνομικός Λάζαρος Ευαγγελίδης δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε από το Κέντρο Άμεσης Δράσης για ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο μας υπέδειξε η εν διαστάσει σύζυγος. Πήγαμε ψυλλιασμένοι στο περιστατικό και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα όχημα με κλειδωμένες τις πόρτες.

Μέσα στο όχημα υπήρχαν τρία άτομα: ο 62χρονος ημιλιπόθυμος και τα δύο μικρά παιδάκια δεμένα στα καθισματάκια τους, χωρίς τις αισθήσεις τους. Υπήρχε έντονη μυρωδιά αερίου, που στην αρχή δεν μπορούσαμε να διαπιστώσουμε εάν προέρχεται από το καύσιμο του αυτοκινήτου ή από κάτι διαφορετικό».
«Είχε δίπλα του αναπτήρες, προσπαθούσε να διατηρήσει τις αισθήσεις του»

Και συνέχισε: «Έπειτα διαπιστώσαμε ότι είχε βγάλει ένα σωληνάκι από τη μεριά του οδηγού για να διατηρήσει τις αισθήσεις του, μέχρι να πυροδοτήσει με τους αναπτήρες που είχε δίπλα του. Σπάσαμε το μπροστινό παρμπρίζ με μια τσάπα που μας έδωσε η εν διαστάσει σύζυγός του και στη συνέχεια προσπαθήσαμε όσο πιο γρήγορα γινόταν να απασφαλίσουμε τις πόρτες».

Συγκλονιστική ήταν και η περιγραφή του Λεωνίδα Σαραβά, που είπε ότι καλά θα κάνουν οι γονείς, όσοι έχουν διαφορές, να μην εμπλέκουν τα παιδιά τους στη διαμάχη. Ο αστυνομικός, που πλησιάζει σε χρονική στιγμή συνταξιοδότησης ανέφερε ότι με κάθε τρόπο και μπροστά σε κάθε κίνδυνο θα τολμούσε να επέμβει για να σώσει τα παιδάκια.