Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή από ορισμένες οργανώσεις, αλλά  τα Σωματεία της Δύναμης του ΕΚΘ τηρώντας αυστηρά και με συνέπεια όλα τα μέτρα προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, δεν θα πραγματοποιήσουν τη καθιερωμένη συγκέντρωση. Θα γίνει μόνο κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των αγωνιστών για τα δικαιώματα των εργαζομένων και επίσης δηλώθηκε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Ωστόσο συμμετοχή σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν δηλώσει μέλη του ΠΑΜΕ και του Κ.Κ.Ε. μετά τις κεντρικές αποφάσεις του  κόμματος.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί απεργία από το προσωπικό του ΟΑΣΘ κάτι που δεν αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην κίνηση των πολιτών, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ελάχιστη επιβίβαση ανθρώπων στα λεωφορεία.

Για τις εκδηλώσεις της Παρασκευής το ΕΚΘ ανακοίνωσε τα εξής:

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έπειτα από συνεδρίαση του της Εκτελεστικής Επιτροπής του, αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για την Παρασκευή 1η Μαΐου και την κατάθεση στεφάνων στις 10:30 στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά από το κτίριο του ΕΚΘ.

Η Διοίκηση και τα Σωματεία της Δύναμης του ΕΚΘ τηρώντας αυστηρά και με συνέπεια όλα τα μέτρα προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, δεν θα πραγματοποιήσουν τη καθιερωμένη συγκέντρωση, παρά μόνο θα προχωρήσουν στην κατάθεση στεφάνων ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τιμώντας όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα ιερά δικαιώματα της τάξης μας.

Οι αγώνες και το αίμα των νεκρών αγωνιστών για την κατάκτηση των εργατικών δικαιωμάτων μας, αποτελούν σήμερα, πιο επίκαιρα από ποτέ, τον φάρο των δικών μας αγώνων που θα κληθούμε να δώσουμε στο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται με τη λήψη των μέτρων προστασίας από την πανδημία COVID-19. Η εργαλειοποίηση της πανδημίας για ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων προς όφελος των εργοδοτών, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες που επιχειρείται και που μεθοδικά υλοποιείται, θα μας βρει απέναντι.

Το Ε.Κ.Θ. που όλο αυτό το διάστημα έδωσε το δικό του “παρών” και στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται πολλαπλά αυτή τη δύσκολη περίοδο, τιμά την Εργατική  Πρωτομαγιά.

Σ’ αυτή την απεργία, τιμούμε όλους τους εργαζόμενους που δεν σταμάτησαν να εργάζονται καθημερινά για το γενικό καλό και την εξυπηρέτηση του κόσμου, όλους τους εργαζόμενους που έβαλαν πλάτη παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους αλλά και στη δημόσια υγεία που έχουν αναμετρηθεί με τις δικές τους δυνάμεις, φέρνοντας στην επιφάνεια την τεράστια σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας και την ενίσχυσή του, με πραγματικές και μετρήσιμες προσλήψεις.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα Απεργίας, Τιμής και Μνήμης. Και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε τιμούμε αυτή την ημέρα, με το βαρύ ιστορικό φορτίο.

24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ

Με 24ωρη απεργία, την 1η Μαίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στις κινητοποιήσεις που κήρυξαν ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, επισήμανε ότι θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας την ημέρα της 24ωρη απεργίας κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η απόφαση για την 24ωρη απεργία, αφορά μόνο τον ΟΑΣΘ και όχι τα ΚΤΕΛ που επίσης παρέχουν μέρος του συγκοινωνιακού έργου για λογαριασμό του οργανισμού, στο πλαίσιο της διετούς σχετικής σύμβασης που υπογράφηκε».

«Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουµε την φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις » επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ διεκδικούν: υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διατήρηση κα διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ανασυγκρότηση του στόλου λεωφορείων και τήρηση και εφαρμογή συμβατικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας.